Александър Лукашенко е под огромен натиск, какъвто никога досега не

...
Александър Лукашенко е под огромен натиск, какъвто никога досега не
Коментари Харесай

Идва ли краят на последния диктатор в Европа?

Александър Лукашенко е под голям напън, какъвто в никакъв случай до момента не е изпитвал. През миналата седмица в Беларус се случиха невероятни събития - митингът на опозицията, наименуван най-големият след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, карцерът на 33 съветски наемници, сякаш изпратени там, с цел да дестабилизират ситуацията в страната и признанието на Лукашенко, че резултатът от неговия тест за ковид (след като той отхвърли няколко пъти заплахата от епидемия) е позитивен, написа английският вестник The Guardian.
Вероятно президентът, който е на власт от 25 години, ще разгласи успеха си на изборите на 9 август и ще продължи да управлява страната. Но той се оказа в доста сложна обстановка, изправен пред бурна съпротива на фона на яростни разногласия с Русия по отношение на икономическата интеграция и със Запада поради правата на индивида. Това е най-опасният миг в кариерата му.
" Това е първият път, когато Лукашенко води война на три фронта. Той не знае какво да прави ", споделя политическият анализатор Александър Федута, който беше асистент на Лукашенко през 90-те години. Дори и да завоюва изборите през идната неделя, тези борби няма да спрат - Лукашенко ще би трябвало да води тази борба през целия си пети президентски мандат.
Тази седмица беларуският президент реагира на обстановката, като посети военни елементи и бригада на специфични сили, като им сподели, че те " не би трябвало да позволяват " улични митинги. Държавната телевизия излъчи видео на войски, провеждащи подготвителна интервенция за разпространяване на стачкуващи, употребяващи водни оръдия.
На опозицията стана ясно: Помислете деликатно, преди да оспорвате резултатите от изборите. Но нормалната тактичност на заплашване не беше доста ефикасна и не докара до доста понижаване на броя на участниците в опозиционни манифестации, които притеглят хиляди даже в дребните градове, където нормално има висока изборна интензивност при изборите в интерес на настоящия президент.
" Всичко това е, с цел да сплаши белорусите, с цел да не стачкуват. Но това не се получава. Колкото повече се пробва да ги уплаши, толкоз по-силен е противоположният ефект…. ", споделя Федута. " Сега той се пробва да убеди всички, че ще " отвърне на огъня ". Ако няма огън, това значи, че той е слаб. Но в случай че има пукотевица, за него това ще значи политическа гибел ", прибавя анализаторът.
Изглежда, че идната седмица несъмнено ще има митинги с искане за обезсилване на изборните резултати. Кандидатът на Обединената съпротива Светлана Тихановская съобщи пред кореспонденти, че няма да приканва за демонстрации, само че ще се причисли към тях, в случай че стартират. Тя се съгласи да се номинира на мястото на брачна половинка си Сергей Тихановски - известен, задържан от управляващите влогър. Нейната предизборна стратегия е елементарна: освобождава политическите пандизчии и осъществяване на нови избори - свободни и почтени избори.
Арестуваният претендент за съпротива Виктор Бабарико, който към този момент няма право да се кандидатира, съобщи в изявление преди ареста си, че обществеността е възмутена, макар че се надява да се избегне принуждение. " Видяхме по какъв начин излъганите се отнесоха с Чаушеску ", споделя той, говорейки за неочаквания завършек на живота на румънския деспот в края на декември 1989 година
По отношение на броя опозиционните манифестации доближават невиждани размери. В митинга, който се организира на 19 юли в Минск, участваха към 10 000 души. А на митинга, извършен там 11 дни по-късно, съгласно наблюдаващи от правозащитната организация " Вясна " се събраха 63 000 души и това стана най-масовата проява след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.
" Мислите ли, че не се тревожа? Страхувам се всеки ден. Но аз ставам, групирам волята си в пестник, приближавам над страха си и не преставам напред ", сподели Тихановская пред участниците в митинга.
Избирателните секции в Беларус са строго следени и резултатите от единна анкета, поръчана от държавната телевизия, сподели, че Лукашенко ще завоюва със 72,3% от гласовете. Според резултатите от друга анкета, публикувана от опозиционния медиен канал, ще се организира втори тур на гласоподаване.
При липса на достоверни изследвания огромна част от информацията се основава на това, което споделят хората. Лидерите на опозицията настояват, че Лукашенко е изгубил поддръжката на доста хора заради скептичните си изказвания за пандемията на ковид и тъй като той просто не може повече да управлява страната.
" Това се трансформира в някаква персонална злост към него. Дълго време той се смяташе за мощен водач. А в този момент той е на 65 и имам възприятието, че е време да се пенсионира ", споделя Мария Колесникова, координатор на някогашния избирателен щаб на Бабарико, в този момент част от групата за поддръжка на Тихановская.
Въпреки че в миналото Лукашенко можеше да се обърне към Русия, обичаен съдружник, за поддръжка, в този момент връзките сред двете страни се утежниха.
Основната причина за несъгласието е проектът за по-нататъшна интеграция на стопанските системи на двете страни, иницииран от Русия. Лукашенко упрекна съветския си сътрудник Владимир Путин, че е оказал стопански напън върху него и по-късно е подкрепял съперниците му преди изборите.
Тази седмица напрежението сред двете страни внезапно ескалира, когато Беларус задържа 33 съветски наемници наоколо до Минск, обвинявайки ги в подготовка на терористична офанзива, която да дестабилизира страната преди изборите. Москва изиска връщането на арестуваните руснаци и ускори граничния надзор сред двете страни.
Според анализатори Лукашенко евентуално ще освободи тези хора след изборите, само че към този момент ще ги държи под арест, с цел да притегли вниманието на обществеността към заплахата от намесата на Москва. " Лукашенко би трябвало да покаже, че в случай че има митинги против избирането му, те са въодушевени от Русия ", споделя Федута.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР