Александър Лукашенко, авторитарният лидер на бивша съветска Беларус, поздрави Украйна

...
Александър Лукашенко, авторитарният лидер на бивша съветска Беларус, поздрави Украйна
Коментари Харесай

Лукашенко поздрави Украйна и пожела мирно небе и хармония

Александър Лукашенко, властническият водач на някогашна руска Беларус, поздрави Украйна за Деня на нейната самостоятелност , като сподели, че " днешните несъгласия " не би трябвало да унищожават дълготрайните съседски връзки с прозападната страна, написа " Ал Дажазира ".

Украински публични лица и наблюдаващи откриха мненията му в сряда за дразнещи , като се има поради, че Беларус е един от най-силните поддръжници на Русия на интернационалната сцена.

В ненадейно известие на уеб страницата си за отбелязване на 31-ата годишнина от независимостта на Украйна от доминирания от Москва Съветски съюз Лукашенко пожела на украинците " спокойно небе, приемливост, храброст, мощ и триумф във възобновяване на заслужен живот ".

В сряда се навършиха и шест месеца от началото на военната инвазия на Москва в Украйна, която Русия предприе от няколко направления, в това число от беларуска територия .

" Убеден съм, че днешните несъгласия няма да могат да разрушат вековната основа на откровени добросъседски връзки сред народите на нашите две страни ", сподели Лукашенко, непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин.

" Беларус ще продължи да отстоява запазването на хармонията , развиването на другарски, взаимно уважителни контакти на всички равнища ", се споделя в известието.

Изявлението му е в несъгласие с последните му заявления за поддръжка за нахлуването на Русия в нейния комшия.

През юли той разказа Беларус като " единствената страна в света, която поддържа Русия в нейната битка против нацизма ", повтаряйки изказванието на Москва, че организира " специфична военна интервенция " в Украйна, с цел да я прочисти от ултранационалисти.

Старши асистент на президента на Украйна Михайло Подоляк се възпротиви на поздрава, като написа в Twitter: " Лукашенко в действителност ли има вяра, че светът не вижда присъединяване му в закононарушения против Украйна . Ето за какво той цинично ни пожелава " спокойно небе ", като в същото време разрешава на смъртоносни ракети да ни удрят ".
 Беларус ревизира бойната си подготвеност по границата с Украйна
Беларус ревизира бойната си подготвеност по границата с Украйна

Украинската защита приготвя Киев за нова борба, до момента в който заканите за столицата нарастват

Тадеуш Гичан, беларуски публицист, написа в Туитър, " Лукашенко е същият човек, който разрешава на Русия да изстрелва ракети против Украйна от беларуска територия към този момент шест месеца . Днес ще бъде мъчно да се измисли нещо по-цинично ".

Ника Мелкозерова, редактор на The New Voice of Ukraine, сподели: " Човекът, който даде територията си, с цел да ни атакуван руснаците, поздравява Украйна за деня на независимостта. Иска ми се Беларус да се отърве от вас, (Лукашенко) тогава ще честваме нашата самостоятелност дружно ".

Беларус разчита финансово и политически на своя непосредствен съдружник Русия.

Руският президент Владимир Путин поддържа Лукашенко, който ръководи Беларус в продължение на 30 години , когато се сблъска с интернационална реакция и западни наказания за потушаването на митингите през 2020 година против преизбирането му за шести мандат.

Западните страни постановиха нови наказания на Беларус тази година за ролята й в офанзивата на Русия в Украйна, почнала на 24 февруари.

Преди да стартира офанзивата си, Москва разположи хиляди войници на беларуска територия под предлог за военни учения и по-късно изпрати войски в Украйна, когато стартира офанзивата си на 24 февруари.
 Зеленски даде обещание победа на украинците за Деня на независимостта
Зеленски даде обещание победа на украинците за Деня на независимостта

Той приказва до унищожена съветска бойна техника
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР