Александър Лазаров е роден в Прага с български корени. Той

...
Александър Лазаров е роден в Прага с български корени. Той
Коментари Харесай

Млад българин в разработка на пефектната маска срещу коронавирус

Александър Лазаров е роден в Прага с български корени. Той е част от екипа в Чешкия институт по кибернетика, роботика и информатика, който е създал " съвършената маска против Коронавирус 19. " По думите на министъра на опазването на здравето 21 - годишният юноша е " воин на нашето време ". Маската е за многократна приложимост, която е разпечатаа на 3D принтер. Тя е основана с благотворителна цел за нуждаещите се по целия свят.
" Маската е правена с 3D принтер, който употребява технологията Multi jet fusion. Ако извършите модел на маската с тази технология можете да извършите незабавно първообраз и да подобрявате дизайна в доста къс интервал от време. Файловете са качени онлайн и могат да се смъкват и употребяват гратис. Ако имате подобен принтер, можете да си извършите маската ", изясни Лазаров пред Българска национална телевизия.
Всичко почнало с представител на СЗО, който преди две седмици се срещнал с представители на института и помолил за подпомагане в основаване на новаторски решения за предотвратяване против ковид, споделя младежът. По това време в Чехия пристигнали и некачествени маски от Китай, които не отговаряли на стандарта – казусът с дефицита на маски съществува и тук както и в остаалите страни, акцентира младият академик.
" Всъщност единствено в границите на една седмица маската беше създадена и получи документ. Докторите към този момент я употребяват и са доста щастливи, че намерихме метод бъро да доближат защитните средства до тях. В момента се произввеждат към 500 маски за ден. Целта ни е да ги произвеждаме посредством леене под налягане, с цел да достигнем 10 000 бройки дневно. Сключихме контракт с чешкото министерство на опазването на здравето, и по този начин тя коства единствено 680 крони или 22 евро - заплащат се единствено нужните консумативи и филтъра. "
По думите на Александър, потенциалът на произвеждане от 10 000 маски дневно може да бъде доближат до седмица. След което ще можем да ги разпространим както в Чехия, по този начин и в другите европейски страни, изясни той.
Маската ще бъде давана благотворително и гратис за деца, страдащи от левкимия или със слаба имунна система заради друго заболяване в Чехия, сподели още Лазаров. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР