Александър Куницкий, Американските бомби GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb“), което

...
Александър Куницкий, Американските бомби GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb“), което
Коментари Харесай

Как американските бомби GLSDB ще помогнат на Украйна

Александър Куницкий,

Американските бомби GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb “), което в превод значи " наземна бомба с дребен диаметър ", бяха предадени на украинските военни. А зам.-държавната секретарка на Съединени американски щати Виктория Нюланд, която посети Киев в края на януари, съобщи, че Путин го чакат " приятни " изненади на бойното поле, както и че Украйна ще реализира доста мощен триумф тази година ". Какво съставляват тези оръжия и по какъв начин биха могли те да оказват помощ на Украйна?

Комбинация от бомба и мотор

GLSDB съставляват комбиниране от авиационна бомба с дребен диаметър GBU-39 (SDB) и ракетен мотор от изведените от приложимост реактивни снаряди М26. Те са били изведени от употреба в Съединени американски щати и европейските страни в границите на отхвърли от касетъчни оръжия след приемането на съответната спогодба в Осло през 2008 година. Двигателите за тях обаче са останали в складовете.

Американският тръст " Boeing " и шведската компания " Saab " предложиха тези мотори да бъдат употребявани за рационализиране на авиационната бомба SDB, която е на въоръжение в армиите на редица страни, в това число в Съединени американски щати и Норвегия. Тази бомба се изстрелва единствено от аероплан и по време на полет разтваря крилете си, с цел да възнамерява в самостоятелен режим. Освен това тя е способна да трансформира посоката си на придвижване и да нападна цели, намиращи се даже зад самолета.

Последната версия на SDB е оборудвана с комбинирана система за ориентиране - инерционна навигационна система (използвана основно за превъзмогване на зони, в които сателитните сигнали са заглушени) и GPS, както и радар с милиметров обсег, инфрачервени и лазерни датчици. Благодарение на лазерното ориентиране авиобомбата може да поразява движещи се цели, означават от " Saab ". Обхватът на полета на SDB, съгласно Boeing, доближава до 110 километра. Теглото на бойната глава е 93 кг. Тя може да пробие железобетон с дебелина от съвсем метър.

По-евтини муниции

Всички тези характерности участват и в GLSDB, само че комбинацията с реактивния мотор е нараснала радиуса на полета на боеприпаса до 150 километра. Освен това, както означават от " Saab ", GLSDB е способна да поразява цели с акуратност до 1 метър. За изстрелването на бомбата са подобаващи пускови установки на реактивни системи за залпов огън - M270, HIMARS, Chunmoo. Украйна към този момент разполага с първите две. " Следователно Украйна няма потребност да образова персоналния състав или да внася нови установки ", споделя пред Дъждовни води Михайло Самус, украински специалист по интернационалните стратегии в киевския Център за проучване на армията, конверсията и разоръжаването.

Той означи още, че GLSDB е на ниска цена арсенал за западните реактивни системи за залпов огън. " В последна сметка не е належащо да се създава нищо, а единствено да се интегрират двете елементи - моторът и бомбата - и да се усъвършенстват системите за ориентиране. Цената на GLSDB е към 40 000 $. Двигателите са на склад. А АТАСМS костват стотици хиляди долари ", акцентира Самус. От 2006 година са създадени към 20 000 броя SDB, показва се на уеб страницата на " Saab ".

Първата приложимост на GLSDB в бойни условия

GLSDB е изцяло нова разработка. " Boeing " и " Saab " организираха първите тествания на бомбата през 2015 година. Украйна ще бъде първата страна, употребила GLSDB в бойни условия. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) чакаха да получат GLSDB доста по-рано. Съединени американски щати оповестиха прехвърлянето на този вид прецизни муниции с отдалечен обхват на деяние още през февруари 2023 година. Планираше се те да дойдат в Украйна до края на предходната година, само че се наложи смяна на проектите.

" Доставката на тези бомби лиши известно време. Това е въпрос не толкоз на пари, само че и на време, належащо за основаване на мощности за производството на тези бомби. Освен това GLSDB е композиция сред две разнообразни системи, а интеграцията им лишава време. И по тази причина трябваше да се организира тестване, което в последна сметка се оказа сполучливо ", изяснява за Дъждовни води Брадли Бауман, старши шеф в Центъра за военна и политическа мощ към основаната във Вашингтон Фондация за отбрана на демокрациите.

" Предполагам, че украинците ще се интересуват от нанасяне на удари по командни и контролни пунктове, логистични центрове, с цел да затруднят командването и управлението на военните елементи ", споделя още той. В същото време Бауман допуска, че бронетранспортьорите, танковете и останалата техника също ще съставляват значими цели за новите муниции.

Украинският боен специалист Петро Черник разяснява, че Украйна се нуждае от хиляди GLSDB. " Само танковете по фронтовата линия, с които разполага Руската федерация, наброяват 2800 единици. Бронирани бойни машини - към 7000, артилерийски системи - към 7000 и стотици зенитно-ракетни комплекси ", акцентира военният специалист.

Ползите от новото оръжие

Информацията за броя на GLSDB, предадени на Украйна, не се посочва обществено. Според Петро Черник обаче към този момент ВСУ ще получи единствено няколко десетки бомби. " Това е дребен брой, всичко до 100 е задоволително, само че съставлява дребен брой. Например през ноември руснаците използваха към 1100 управляеми тежки бомби - ФАБ-500 и ФАБ-250 ", обобщава той.

Експертите обаче са единомислещи, че GLSDB ще донесат доста изгоди по време на сражения, тъй като въпросните бомби имат двойно по-голяма далекобойност спрямо наземните средства за поразяване на цели, с които към този момент разполага Украйна. „ С помощта на въпросното оръжие Украйна ще може да нанася всеобщи удари по дълбокия гръб на съветската войска, а това може да промени обстановката на фронта в интерес на Украйна “, споделя специалистът Михайло Самус.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР