Александър Иванов Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn

...
Александър Иванов Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn
Коментари Харесай

Мейуедър срещу Макгрегър - между мач за историята и цирк за много пари

Александър Иванов
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 14:47, 18 юни 17, 2659 16
© Reuters

След повече от година, минала в закани, договаряния и медийна нервност, Флойд Мейуедър и Конър Макрегър стигнаха до съглашение и ще се качат на боксовия кръг в зала T-Mobile Arena в Лас Вегас на 26 август в мач с историческа стойност.

Двубоят ще опълчи един от най-великите боксьори в историята и огромната звезда на набиращия все по-голяма известност шампионат по смесени бойни спортове Ultimate Fighting Championship (UFC).

Очакванията са мачът сред 40-годишния американец и 27-годишния ирландец да разбие върховете по доходи и гледаемост, които сложиха Мейуедър и Мани Пакиао в конфликта за международната купа в среднолека категория през 2015 година

В същото време обаче остава доста противоречиво до каква степен това въобще може да се назова спортно събитие. Интересът на феновете е голям и ще генерира колосални доходи, само че мнозина ще се почувстват излъгани, когато дуелът свърши.

И не тъй като Мейуедър ще навърши 41 през февруари и няма формален мач от 22 месеца, а тъй като двамата ще играят по разпоредбите на професионалния бокс и Макгрегър няма никакви шансове да завоюва.


© Associated Press

Цирк за доста пари

Мейуедър в никакъв случай не е бил любим на публиката и за това има премного учредения – от побоите над дами през самохвалството до натрапващото фукане с парите, които харчи.

Преди две години милиони фенове се надяваха, молеха и заплатиха в действителност доста, с цел да го видят нокаутиран и обществено унизен. Затова когато това не се случи, насочиха негодуванието си към метода, по който победи Пакиао.

Но точно поради метода, по който побеждава, и поради умеенето да изкарва пари от бокс, Мейуедър има обезпечено място в историята на спорта. Той приключи кариерата си, откакто записа 49-а победа от 49 професионални мача и изравни върха на Роки Марчиано. Американецът завоюва международните трофеи в пет дивизии и проработи над 800 милиона $ на кръга.

Едва петима души в цялата история на спорта могат да се похвалят с по-големи доходи - лицето на баскетбола Майкъл Джордан, легендите на голфа Тайгър Уудс, Арнолд Палмър и Джак Никлаус и седемкратният първенец във Формула 1 Михаел Шумахер. След мача с Макгрегър Мейуедър евентуално ще напредне най-малко с едно място в тази ранглиста.


© Reuters

В същото време американският боксьор на процедура не рискува нищо в този мач. Той се изправя против човек, който в никакъв случай не се е боксирал - нито като дилетант, нито като експерт, който едвам неотдавна се снабди с боксов лиценз и който в никакъв случай не се е бил с сходни ръкавици (10 унции).

Мейуедър ще си играе с Макгрегър досега, в който реши, че е време да постави завършек на дуела. Напълно допустимо е това да се случи, без ирландецът да е нанесъл даже един прецизен удар.

" Това е нещо като спринтьор и десетобоец да се състезават на 100 метра. В този случай Мейуедър е спринтьорът. Макгрегър ще може да употребява единствено една дребна част от страховития си военен боеприпас ", написа Саймънд Хед, който отразява смесени бойни спортове (ММА) за Би Би Си.

Мачът може би няма да бъде като тоталния цирк, който спретват Мохамед Али и японският герой Антонио Иноки. (През 1976 година те вършат показателен мач - комбинация от бокс и битка, който приключва наедно.) Едва ли обаче ще бъде с доста по-висока спортна стойност.



За мнозина идната среща с Макгрегър даже не би трябвало да бъде включвана към професионални актив на Мейуедър, макар че ще бъде по разпоредбите на професионалния бокс.

" Не бих нарекъл това 50-ата победа, в случай че Флойд завоюва. И това въобще не е пренебрежение към Конър. Аз съм му доста огромен почитател. Просто си мисля, че това са два напълно разнообразни спорта ", разяснява Рики Хатън, единственият британец, който се е боксирал с Мейуедър.

И до момента в който на кръга въпреки всичко ще има някаква незнайна, колкото и дребна да е, едно нещо е несъмнено - към този мач ще се завъртят стотици милиони долари. Най-смелите прогнози са, че приходите могат да доближат 1 милиард (макар че това надали ще се случи).

" Небето е границата за този мач. Той не може да бъде съпоставен с нищо. Никога до момента не сме имали сходен жанр състезание на кръга. Ние освен ще притеглим почитателите от света на бокса и почитателите от света на MMA. Този мач в действителност ще притегли хора, които не се интересуват от нито един от двата спорта ", съобщи Стефан Еспиноса, изпълнителният вицепрезидент на Showtime, която има правата за лъчение на дуела.

Има ли въобще късмет за Макгрегър

Букмейкърите към този момент са относително великодушни към ирландеца и му дават коефициенти сред 5.00 и 6.00 против 1.15 за Мейуедър. Боксовите експерти не дават безусловно никакви шансове на Макгрегър. Малцина са тези, които въобще смятат, че огромната звезда на UFC ще окаже действителна опозиция.

Един от тях е президентът на UFC Дана Уайт. " Мейуедър е на 40 и постоянно е имал проблем против противници с противоположен гард. Конър е на 28, играе с противоположен гард и постоянно когато удря хора, те падат ", съобщи той.

Шампионката в UFC Холи Холм също чака триумф на своя сътрудник. " Аз съм измежду тези, които имат вяра, че Конър може да завоюва. Боксът е радикално друг свят, само че той в действителност има вяра в себе си. Конър ще направи добър мач ", сподели американката, която през 2015 година постави завършек на серията без загуба на Ронда Роузи.



През ноември Макгрегър стана първият войник, притежаващ по едно и също време международните трофеи в две разнообразни категории на UFC. " Той има невероятна мощ. Никога не съм виждал някой да удря толкоз мощно ", съобщи съветският войник Артьом Лобов, който постоянно е бил спаринг сътрудник на Макгрегър.

Ирландецът е спечелил 21 от своите 24 мача, 18 от които с нокаут. Той в действителност има жесток ляв, който може да смъкна Макгърегър на земята. Но колкото и ирландецът да е подобрил боксовите си умения, американецът има евентуално най-хубавата отбрана, която боксът в миналото е виждал.

" Флойд е занаятчия на отбраната. Щом боксьори като Канело и Пакиао не могат да го ударят, надали Конър би го блъснал ", счита Рики Хатън.

Боксовият анализатор на BBC Radio 5 Стив Брус е още по-категоричен: " Хората от ММА ми споделиха, че Макгрегър е приказен войник, тъй като е смел, дръзновен и прави шоу. Но той няма никакъв късмет на боксовия кръг. Той е безспорен дилетант. Питър Макдона, който има повече загуби, в сравнение с победи, е първенец на Ирландия в категорията на Макгрегър (70 кг) и сигурно ще го победи в боксов мач. "

Лобов обаче не е на това мнение. " Ако погледнете мачовете на Мейуедър, той доста постоянно влиза в клинчове. Само че боксьорите са безспорни новаци в клинчовете в съпоставяне със състезателите по битка и ММА бойците ", споделя руснакът.

Според Саймън Хед Мейуедър е извънреден любимец и повода не е единствено в това, че мачът е по разпоредбите на бокса. " Конър има отдадеността, интелекта и вярата да се приготви допустимо най-добре. Но това е като да защитиш докторантура, без да си минал първи курс. "

" Макгрегър сигурно няма да е беззъб конкурент и има задоволително мощ, с цел да сътвори проблеми на Мейуедър, изключително със своя ляв. Но с цел да го нарани, Конър би трябвало да откри метод да нанесе чист удар в брадичката на Флойд. Ако това се случи, ще забележим едно от най-шокиращите неща в историята на спорта ", написа още Хед.


© Associated Press

Извън хората в средите на смесените бойни спортове обаче това звучи по-скоро несериозно. Според една от огромните боксови звезди в междинните категории - Саул Алварес-Канело, този мач даже е нездравословен за бокса като спорт. " Това е безспорен цирк. Боец от ММА да отиде в бокса и противоположното е една огромна смешка. Хората не го взимат на съществено ", сподели мексиканецът.

На същото мнение е и различен от водещите боксьори в междинните категории - Оскар де ла Оя. " Напълно разбирам първичната еуфория у всеки почитател на бойните спортове. Макгрегър е съвсем несъмнено най-хубавият войник в ММА, а Флойд е най-доминиращият боксьор в историята. Но би трябвало да бъде ясно, това са два разнообразни спорта. Това е безспорен фарс за и има група хора, които не го утвърждават - ние, почитателите на бокс, които сме виталната мощ на този спорт ", съобщи Де ла Оя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР