Александър Хурмузов Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn

...
Александър Хурмузов Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn
Коментари Харесай

"Жълтите павета" - либерал-демократичният фестивал на Теодосий Спасов

Александър Хурмузов
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 08:43, 20 юни 17, 61 0
© Организаторите

" За мен смисълът на този фестивал е не да демонстрирам звезди, а да демонстрирам микро-космоси. " Това споделя Теодосий Спасов, един от най-изявените български музиканти, за джаз фестивала " Жълтите павета ", на който е шеф от основаването му преди 4 години. Тазгодишното издание ще се организира на 6 и 7 октомври, а домакинът още веднъж ще е спектакъл " Българска войска ".

" Слава богу, не се целя да пълня игрища. Гледам този фестивал, " Жълтите павета ", да бъде по-бутиков, ние се концентрираме в залата на Армията, която не е огромна, само че, в случай че ползата стане по-голям в бъдеще, както вървят нещата, ще отворим и трети ден в неделя ", споделя Спасов.

Това издание ще преглежда северното въздействие в актуалния джаз, събирайки някои от най-иновативните и провокативни музиканти от Скандинавските страни, а също и от Полша.

На 6 октомври фестивалът ще бъде открит от квартета на Бендик Хофсет - изявен саксофонист, композитор и артист от Норвегия. Втората и последна група за вечерта ще е на шведите от

" Нилс Берг Синемаскоп "

" Те пътуват по света и записват разнообразни артисти, инструменталисти, солисти, като ги прожектират на екрана зад себе си ", споделя Спасов. " Те ги придвижват на други пространства, като свирят дружно с тях. Може да се види артист от Индия или просякиня от някоя европейска столица, от улицата, която са записали. Свирят дружно с нея. "

Спасов споделя за видеоклип на групата, който мощно го е впечатлил - концерт на " Синемаскоп " в едно кафене, където се вижда по какъв начин музиката им въздейства на публиката. " Всеки е потопен, всеки гълтам провокацията и виждаш в погледа им по какъв начин всеки пътува в своя свят ", споделя музикантът.

Вторият ден от " Жълтите павета " на 7 октомври ще бъде открит от триото на финландеца Сами Сипола. Той е представител на скандинавския " фрий джаз " - пробно направление в жанра, което отхвърля общоприетите структури и схващане за джаза. " Жълтите павета " ще приключи с интернационалния план на саксофониста Гжех Пьотровски от Полша, придружен от норвежката певица Рут Майер и самият Теодосий Спасов.

Гласът на Майер се простира в границите на 5 октави,

и употребява доста стилови резултати от норвежкия фолклор, споделя уредникът.

" Аз оценявам доста позицията на участниците и тяхната позиция в музиката ", показва Спасов. " Джазът е доста либерал-демократична музика и тя приема доста необятен кръг създатели и стилове. "

И двата фестивални дни ще завършат с джем сешън в клуб " Максим ", който ще е отворен за публиката, както и за гост-музикантите. Първата вечер за сешъна ще дава отговор един от водещите български барабанисти, Борислав Петров, а втората - певицата Надя Тончева с нейния джаз квартет. Входът за концерта е алегоричен - 2 лв..

Фестивалът ще бъде придружен и от уъркшоп по саксофон,

който ще бъде извършен в Музикалното учебно заведение в София, а входът за " Жълтите павета " ще бъде омекотен за възпитаници и студенти, добави Спасов.

Има причина Спасов да се концентрира върху националния темперамент на джаза - той е основан на емиграционен принцип. Срещата на африкански американци и европейски американци, отведени към Новия свят заради редица аргументи, се трансформира в " духовна прегръдка ", чийто резултат е тип музика, която непрекъснато се развива и не може да влезе в музей, споделя той с усмивка.

" Джазът, особено, с изключение на, че има своя занимателен темперамент - това е музика, в която не можеш да влезеш ей по този начин, слушайки музиката от някакво кафене. Там става въз основата на посвещаването. Някой ти демонстрира нещо, някоя джазова пиеса, на теб ти харесва, идва идната, от по-лесно към по-сериозно. Ти самичък в един миг тръгваш и започваш да откриваш достиженията в джазовата музика. "

Спасов приема джаза като първата крачка на другарство и на основаване на просвета, плод на колаборация и взаимотношения на разнообразни гледни точки, въз основата на доста опит. Шегува се обаче, че в джаза е хубаво опитите да се вършат у дома, а не пред публиката.

Запитан дали джазът е наличен за необятната аудитория, той дава отговор: " Той е наличен, това е въпрос на персонална позиция. Ако необятната аудитория се тласка към дребнавост, аз разбирам, че джазът е недосегаем. Но, в случай че бива тласкана към ученолюбивост, към рационализиране, джазът ще е нещо органично за нея. " " Има разлика сред дейния разум и мързеливия разум ", усмихва се провокативно Спасов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Музика (892)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР