Александър Главчев Не умните системи “на парче”, а цялостните решения,

...
Александър Главчев Не умните системи “на парче”, а цялостните решения,
Коментари Харесай

Зад интелигентните градове стои обмяната на данни


Александър Главчев

Не умните системи “на парче”, а цялостните решения, свързани с обмяна на данни, съществени транспортни промени и акцентът върху образованието могат да създадат един град образован. Такъв извод може да се направи от изявленията на участниците в онлайн полемика “Интелигентният град – печелившите бизнес сценарии”, проведен от ICT Media. Уебинарът бе извършен с поддръжката на Vivacom.
Какво е интелигентен град?
 Лъчезар Росенов Темата за интелигентните градове е по едно и също време доста експлоатирана, само че и доста обширна. Според Лъчезар Росенов, ръководител на УС на Фондация за промяна в локалното самоуправление (ФРМС), постоянно управниците на разнообразни обитаеми места назовават своите градове “смарт”, даже когато действително те не са такива. Прието е при въвеждане на избран брой системи, като да вземем за пример за интеигентно сметосъбиране или за ръководство на трафика, да се приказва за интелигентни градове. Това обаче постоянно не е задоволително, а и в огромна част от случаите става дума за обособени механически решения, които “не си говорят”Росенов цитира формулировка на Организация на обединените нации, дефинирана през 2015 година, съгласно която интелигентен резистентен град е иновационен град, употребяващ ИКТ технологии и други средства за повишение качеството на живот, успеваемостта на дейностите и услугите, както и конкурентоспособността при удовлетворяването на потребностите на сегашното и бъдещето потомство жители в стопански, обществен, културен и природозащитен аспект.

Според Росенов в България няма град, който е извършил базовите условия с цел да бъде наименуван интелигентен. Също по този начин е неправилно е смятането, че това не се отнася за дребни обитаеми места. Тук би трябвало да се има поради, че жителите и бизнесите от ден на ден употребяват умни услуги и на този декор изоставането на администрациите с течение на времето ще става все по-очевидно.
Мрежи и връзки
 Радосвета Калчева Няма по какъв начин да се изведе еднопосочно и общовалидно определение на понятието интелигентен град. Според Радосвета Калчева, старши управител бизнес развиване във Vivacom, най-общо може да се каже, че интелигентните градове би трябвало да разполагат с непрекъснати системи, посредством които по най-ефективен метод да се ръководят ресурсите на другите служби.

Телекомът развива инфраструктурата си с оглед навлизането на умни системи освен в градовете, само че и в домовете на хората. В подтекста на уебинара евентуално най-интересният план на компанията е мрежата LoRa, която разрешава безжично свързване на огромен брой устройства. Такива инфраструктурни решения биха могли да служат като основа софтуерни планове, формиращи умния град.

След като през ноември 2017 година LoRa бе публично стартирана в София, отчасти такива мрежи бяха построени и в Пловдив и Бургас. Според актуалните проекти се планува покриване на още девет града, измежду които са огромните регионални центрове. “Имаме софтуерна опция да развиваме бързо мрежа във всеки един град, в който бизнесът и локалната власт виждат капацитет за въвеждане на умни решения за управление”, акцентира Калчева.
Транспортът би трябвало да е топ приоритет
 Борислав Кръстев Борислав Кръстев, от общинското дружество „ Организация и надзор на превоза “ в град Пловдив “, даде нагледни образци за развиването умни системи в града под тепетата. Там посредством планове с европейски финансиране са построени решения за ръководство на публичния превоз и на трафика.

В 285 транспортни средства и на 354 спирки са инсталирани електронни табла, даващи информация на жителите. Предстои стартиране и на мобилно приложение за Android и iOS. Решението за ръководство на трафика пък обхваша 50 кръстовища в централна градска част и райнон Северен. 15 от кръстовищата с аоборудвани с камери за видеонаблюдение, посредством които операторите могат в действително време да виждат протичащото се там и да реагират в при потребност,

Най-интересното обаче е, че двете системи са свързани. По този метод може да вземем за пример да се дава приоритет за градския превоз. Т.е. в случай че някой рейс закъснява с графика си, може да бъде подаден сигнал към съответния контролер на даденото кръстовище за удължение на зеления сигнал, тъй че транспортното средство да не би трябвало да изчаква.

 Илия Левков Илия Левков, ръководител на управителния съвет на Индустриален клъстер „ Електромобили “ (ИКЕМ), пък даде за образец даде за образец план в община Габрово, където напълно е модифициран планът за градска подвижност. Взето решение за въвеждане на ел. рейсове, защото поддръжката на тролейбусна мрежа е скъпа задача.

Той направи необятен обзор на опциите на електрическата подвижност в градовете. Чрез елекрически транспортни средства могат да се адресират както местни екологични проблеми. Услугите за наемане на такива транспортни средства пък могат да оправдаят по-високите разноски за тяхното закупуване.
Оптимизации и политически решения
Просто съществуването на датчик за мерене на запълнеността на контейнерите за отпадък не значи че е налице интелигентно сметосъбиране. За задачата би трябвало да се преразгледат бизнес процесите на съответната организация, изясни Михаил-Ернесто Михайлов, съветник IoT приложения за Smart City. Често в тази тенденция може да е нужна и промяна на наредби. Например в случай че е постановено контейнерите да се събират един път на ден, то мъчно могат да се чакат, в случай че запълването на някои от тях е по-бавно.

 Михаил-Ернесто Михайлов Михайлов даде и интерсен образец за връзката сред разделното събиране на боклуци и качеството на въздуха в столицата. От гражданските данни в плана AirSofia се виждат равнищата на замърсяване, като напълно предстоящо то е по-високо през по-студените месеци. Има съмнение, че през тези интервали замърсяването се дължи на горене на боклуци. Паралелно с това за сметосъбиращите компании е явно, че през зимата на избрани места контийнерите се пълнят по-бавно. Занапред се планува детайлно сравняване данните от сметосъбирането и сензорите за следене качеството на въздуха, което вероятно да се удостовери хипотезата за горене на битови боклуци. Според Михайлов едни сходни данни, предоставени на общината, биха могли да послужат за основа за взимане на съответни политически ограничения.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР