Александър Дрангажов © Надежда Чипева Още по темата Accedia е

...
Александър Дрангажов © Надежда Чипева Още по темата Accedia е
Коментари Харесай

Александър Дрангажов: Промените създават възможности за развитие

Александър Дрангажов

© Надежда Чипева Още по тематиката
Accedia е най-хубавият шеф в софтуерния бранш

Компанията оглавява класацията на ICT Media и JobTiger за 2017 година
11 окт 2017
Най-добрите IT работодатели през 2017 година

Технологичната компания Accedia оглави класацията " Топ ИКТ шеф " за тази година
11 окт 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Александър Дрангажов е създател и изпълнителен шеф на софтуерната компания Questers, която основава и интегрира ИТ екипи за своите клиенти.

Как се промени бизнесът ви в България за тези 10 години от стъпването на Questers в страната?

- Questers е основана във Англия и в България. Ние сме един от добре разпознатите IT работодатели. Фирмата оказва помощ на дребни и огромни компании и организации да развиват стратегически софтуерни екипи и активност в България, както и на хората тук да откриват нови благоприятни условия за работа и кариерно развиване. Questers започва през 2007 година и за тези 10 години фокусът ни постоянно е бил върху това да сътворяваме нови благоприятни условия, започвайки от хората, с които работим. За тези години сме назначили близо 1000 експерти и сме помогнали да поемат нов път в своята кариера. Така също сме разкрили благоприятни условия за стратегически напредък и на нашите клиенти, които са прекомерно разнородни - от дребни и разрастващи се стартъпи до организации от ранга на Accenture и Ocado Technology.

Едно от нещата, на които сме се стремили да останем правилни и в които сме фокусирани, е точно това – вместо да построяваме софтуерна експертиза в една или друга сфера на софтуерните услуги, да предоставяме една по-скоро софтуерно неутрална платформа за взаимоотношение, за взаимна работа и за съдействие сред клиентите ни и нашите чиновници, освен това по изцяло транспарантен и открит метод. Фокусът ни за тези 10 години, както и направените промени са били върху това по какъв начин да станем по-добри в това, което е основата и ядрото на Questers като организация.



Как технологиите трансформират вашия бизнес?

- Досега технологиите постоянно са били част от бизнеса ни, който е световен от първия ден, в който сме почнали. Развитието на технологиите по-скоро рефлектира върху метода на работа, върху метода, по който хората взаимодействат и работят един с различен отдалечено и в разнообразни географски ширини, върху това по какъв начин да съумяват да бъдат ефикасни и да основават артикули, които се показват добре.

Какви са главните трендове във вашия бранш?

- Ако приказваме за бранш, би трябвало да го разделя на две. Едното е софтуерният бранш, където всички следим трендовете много от близко и виждаме всеки ден по какъв начин нещата се развиват доста по-бързо и с по-голяма скорост спрямо всички останали браншове. Това въздейства по един или различен метод на обществените взаимоотношения сред хората и отсам в действителност е втората част на това, което вършим – бъдещето на " работата " като разбиране, т.е. по какъв начин хората стават част от една компания, работят за нея, основават артикул и в същото време мислят за личното си развиване, което се трансформира несъмнено в днешно време. Променя се методът, по който това се случва, и ще продължи да се трансформира. Вече нещата са доста по-ориентирани към съответни задания, в сравнение с към някаква организационна конструкция изключително в софтуерния бранш.

Как компанията реагира на новостите?

- Има два метода, по които може да се реагира на всяка оригиналност или на всяко едно разстройване. Единият е със боязън и затваряне. Виждаме го доста постоянно в метода, по който обществата и групите хора реагират на новите неща, които се случват, водени от технологиите. Може би Brexit, Тръмп, всичко това е отговор на хората и на техния боязън и съмнение, на тяхното затваряне. А другият метод, който ние се опитваме да следваме, е като нови пътища и вяра, че тези промени в действителност основават благоприятни условия за развиване на нови артикули и нови хоризонти за хората.

С какви проблеми се сблъсквате и по какъв начин ги решавате?

- Основните проблеми са два. Единият не е нов за никого – това е потенциалът на пазара на труда и на софтуерния гений в България и в района. Мисля, че доста се направи от бранша и от всяка от фирмите поотделно да се опитаме да отворим този пазар посредством разнообразни просветителни начинания. Това, което ми се желае да видя повече, е в действителност страната и просветителната система да влязат в ролята си и в края на краищата да дават на бизнеса това, от което има потребност. Вторият проблем е може би това, за което говорихме по-рано – по какъв начин да успеем да се променим и да се преоткрием, с цел да отговорим на потребностите на международния пазар от достъп до софтуерен запас, най-общо казано.

Какво очаквате за компанията, за бизнеса и бранша през 2018?

- Наскоро Questers стана част от една по-голяма група, която има намерение през 2018 година да направи първично обществено предложение на фондовата борса в Лондон, тъй че от позиция на компанията това е един главен фокус. Другият е да променим позиционирането по отношение на нашите клиенти. Винаги досега сме били стратегически сътрудник. Ние не сме просто софтуерна компания, която работи по някакъв план или доставя някакъв артикул еднократно или въз основата на абонамент, а по-скоро сме били сътрудник в стратегическите проекти на нашите клиенти по какъв начин да се развиват в нови местоположения.

Защото не сме аутсорсър в смисъл на това да предоставяме дни или часове работа, а по-скоро гледаме по какъв начин да създадем екип, който да се интегрира 100% с екипа на клиента и да развива нещо дълготрайно. Имаме клиенти, които са с нас от 6-8-10 години. За бранша – аз съм оптимист за метода, по който се развива самият гений и софтуерният запас в България. Виждаме доста положителни неща, които се случват, надяваме се, че ще продължат да се случват. Всичко към този момент е въпрос на това дали ще успеем да реагираме на провокации, пред които по този начин или другояче към този момент сме сложени и би трябвало да се надигнем. Например едно от тях е Brexit. И по какъв начин в действителност да обърнем нещата към това да дават нови благоприятни условия. Отговорът зависи от това по какъв начин ние ще приемем тези провокации през 2018. Аз се стремя да бъда оптимист.

Интервюто взе Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР