Александър Чирков е роден в Лом през 1938 г. Оттам

...
Александър Чирков е роден в Лом през 1938 г. Оттам
Коментари Харесай

Проф. Чирков приживе: В живота ми има две жени и никога не съм им изневерявал


Александър Чирков е роден в Лом през 1938 година Оттам нататък обаче версиите за неговото родословие и обществен статус фрапантно се разминават. По думите на хирурга той произлиза от състоятелен жанр, който бил репресиран след 9 септември 1944 година Професорът твърди, че е потомък на българи, гърци и македонци. Част от дедите му са лекари, а други били търговци.

Някои от роднините му пък емигрират в Германия още при започване на 40-те, откриват се там и развиват бизнес. Братът на татко му отпътува за Хайделберг, там приключва медицина и построява клиника в Западен Берлин.

Преди 1944-та дядо му и другият му чичо основат огромна компания за импорт на трактори и вършачки от немския град Есен. Според него семейството имала и магазини, както и фабрика за преправяне на риба. " В нашата фамилия имаше доста лекари и по този начин взех решение да се занимавам с медицина “, споделя проф. Чирков. Прапрабаба му проф. Василица Чиркова, която е гъркиня, работила в Москва и била персонален доктор на семейството Толстой.

През 1955 година Александър приключва гимназия в Лом и отпътува да следва медицина във Висшия медицински институт в София. По думите на хирурга тогава, с цел да аплайваш в университет, ти би трябвало записка от Отечествения фронт, че си партийно благонадежден. Чирков съумява да се снабди с скъпата хартийка, откакто убеждава партийния секретар на Лом, че семейството му в никакъв случай не е била зложелател на народа. В последна сметка Александър се дипломира като хирург през 1962 година и е изпратен като началник на хирургията в Белоградчик.

Четири години по-късно отпътува за Западен Берлин, където чичо му има болница и в нея специализира кардиохирургия. Остава там като доктор в Университетската болница, след това се трансферира в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 година В началото на 70-те специализира бебешка сърдечна хирургия в Алабама.

През 1984 година се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев – ректор на Медицинската академия и заместник-министър на опазването на здравето.

Проф. Чирков е кардиохирургът, направил първата трансплантация на сърце в България и на Балканите през 1986 година Той завоюва международна известност и благодарност за професионализма си в областта на сърдечните заболявания, интервенции и трансплантациите. Първият българин с присадено сърце бе дребният Иванчо от Кърджали. 

През 2003 година Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа той вкарва и така наречен изкуствени сърца. С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до 2 години донор. Майсторът на скалпела е оперирал от сърце персонално 30 000 души, а на други стотици хиляди е оказал помощ посредством съвещания по време на 58-годишната си лекарска процедура.

Дълги години професорът беше шеф на болницата  " Св. Екатерина “. През 2001 година той бе в инициативния комитет, върнал Симеон Сакскобургготски на власт в България.

" В живота ми има две дами – първата е българка, а втората германка, и в никакъв случай не съм им изневерявал “, открехва преди време завесата над персоналния си живот медикът. От брака си с Веселина, който е къс, има две дъщери – Татяна и Джема. Татяна е невролог и психиатър, а Джема – ортодонт. И първата му жена работи дълги години в Германия, както и дъщерите му, които в този момент също са там.

Александър Чирков отхвърля, че откакто се оженил за немската си брачна половинка Мариане, не запомнил за децата си от предходния си брак. С Мариане се среща в клиниката на чичо си в Западен Берлин. Там младата германка работела като здравна сестра, а другояче учела педагогика и по-късно станала учителка. Двамата се залюбват в болничното заведение и по-късно се женят. Имат щерка и наследник. Алесандро работи в Европейската комисия, а Кармен дава отговор за образованието в кметството в Хамбург.

Сърдечният хирург се радваше на общо седем внуци – Александър, Симеон, Паул, Ана-Мария, Никол, Феликс и Сара. Проф. Александър Чирков нееднократно е давал потребни и даже животоспасяващи препоръки за това по какъв начин да поддържаме крепко сърцето си и по какъв начин да се предпазим от редица болести. Човекът, присадил за първи път сърце в България, от години изследваше историите на дълголетниците по света.

" Някои от тях са мои другари, за други чета в здравната литература. Съвсем неотдавна изучих историята на една жена, родом от Франция, която е на 126 години и може още да е жива. Когато преди време дойдох в Западен Берлин, моите сътрудници ме посрещнаха с: " Ти идваш от страната на столетниците “, а пък аз им обясних, че това е било по времето преди войната, когато популацията ни се е занимавало със селско стопанство. А към този момент не е по този начин “, разказваше Чирков.

Професорът бе събрал в директория разнообразни забавни обстоятелства от медицински изследвания, осъществени в Холандия, Дания, Германия, скандинавските страни и други, по отношение на по-дългия живот. " Заключението, което вършат, е, че човек, който изпитва завист, злоба и предпочитание за отплата, гони кариера, която е без особена изгода за обществото, а за персонална полза, умира доста по-рано или се разболява от високо кръвно налягане, появяват се сърдечни проблеми, покосяват го инфаркти, инсулти и левкемии… Всъщност подобен човек мъчно изпитва наслада “, смяташе светилото ни в кардиохирургията.

" Знаете ли, хората, които се усмихват минимум по 20-30 пъти дневно, поставят старания да бъдат общителни, живеят с 12-13 години по-дълго от постоянно мърморещите. И това би трябвало да се има поради “, споделяше приживе професорът и спазваше тази своя заръка.

В последните години той разделяше времето си сред Варна, Фрайбург, Хамбург и Брюксел. Съпругата му Мариане бе във Фрайбург, само че умря преди година и професорът понесе тежко гибелта ѝ, оповестява " Ретро ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР