Александър ЧЕНГЕР* />Невероятно! На фона на специалната операция, която Русия

...
Александър ЧЕНГЕР* />Невероятно! На фона на специалната операция, която Русия
Коментари Харесай

Политически бойкот и в спорта

Александър ЧЕНГЕР* />
Невероятно! На фона на специфичната интервенция, която Русия организира в Украйна, долетя информация, че с цел да бъде осъден съветският водач, на съветските жители не би трябвало да се издават визи за пътешестване в страните от Европейски Съюз.
Преди време със същия претекст бе натрапена глоба и за съветските спортисти, с цел да бъде осъдено съветското управление. Накривиха му шапката! Недоумяващо е, че ръководители на някои спортни структури възприеха този политически акт и нарушиха Олимпийската харта, спазвана при осъществяване на спортни надпревари още от древността. " Идеята на олимпизма е да сложи спорта в заслуга на хармоничното развиване на човечеството, за мир в обществото при ценене на човешкото достолепие. "
Световният състезателен календар продължава своя ход, само че за познавачите в разнообразни дисциплини има известна празнина. Ако бяха взели участие сестрите Аверини в надпреварите по художествена гимнастика на Световното в София?... А съветските биатлонисти?
Ако при осъществяване на античните Олимпийски игри хартата е била спазвана, то още при първите модерни игри през 1896-а политиката бе намесена. Четвъртият ден от Игрите бил избран за гимнастиката. Жребият събира в един поток тимовете на Франция и Германия. Френските гимнастици бойкотират (отказват присъединяване с германците), протестирайки поради Френско-Пруската война през 1870 година, останала в историята със стотиците безсмислени жертви, дадени от участващите страни.
През 1936 година Ирландия бойкотира надпреварите, тъй като МОК упорства участниците да бъдат единствено от свободната част на страната, а не от целия ирландски остров. През 1956 година Олимпиадата е бойкотирана от Холандия, Испания и Швейцария поради репресиите по време на унгарското въстание от страна на Съветския съюз. Камбоджа, Египет, Ирак и Ливан също не участват заради рецесията в Суецкия канал. А Китай отхвърля присъединяване под името Народна република Китай, откакто на Тайван е разрешено присъединяване като Република Китай.
На Игрите през 1972-ра и 1976-а африкански страни упорстват МОК да лиши от присъединяване ЮАР и Родезия - поради техните сегрегационни режими, и Нова Зеландия - поради присъединяване на нейния тим по ръгби на турне в ЮАР. МОК приема първите две възражения, само че не отхвърля турнето на Нова Зеландия, защото ръгбито не е било тогава олимпийски спорт.
20 африкански страни отхвърлят присъединяване в Монреал 1976. Същото прави и Тайван поради натиска на Китай върху МОК да не бъде позволена страната като Република Китай. Тайван се завръща като участник в Олимпийските игри в Лос Анджелис 1984 с името Китайско Тайпе с химн и личен байрак.
1980 година, Москва: Съединени американски щати и 64 други страни бойкотират Олимпиадата поради руската военна инвазия в Афганистан. Участващите страни са 81, най-малкия брой след 1954 година
1984 година, Лос Анджелис: Съюз на съветските социалистически републики дружно с други 15 страни отвръщат на протеста с претекстове за сигурността на спортистите заради проведено развихряща се антируска идеологическа агитация. В Москва по същото време се провеждат " Игри на дружбата ".
Резултатите демонстрираха какво са изгубили не държавните управления на бойкотиращите страни, а техните младежи, отдали най-хубавите си години на спорта.
В разгара на подготовката за Олимпиадата, на 8 май 1984 година, от Кремъл долита информация: " считаме за нецелесъобразно присъединяване на руските спортисти в Олимпийските игри в Лос Анджелис!... ", подписана от Константин Черненко, партиен и държавен началник по това време.
На 9 май Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия организира блиц-съвещание, след което Иван Славков-Батето, настоящият по това време ръководител на БОК, декларира: По умря на руските приятели и ние ще бойкотираме Игрите. Новината връхлита като мразовит душ спортисти, треньори, публични, спортни деятели и цялата общност. Първи възразяват Мария Гигова и нейната треньорка Пепа Батова от офиса им в постройката на БСФС.
Неучастието лишава страната ни от златни медали. Два етажа по-надолу щангистът Благой Благоев почнал да хвърля безсистемно гирички, стачкуват борци, лекоатлети, волейболисти, баскетболисти, гребци, а някои спортисти са желали да бъдат освободени от подготовка, по възрастови съображения.
Единствено Румъния не поддържа протеста и сподели на целия свят организацията на спорта в социалистическите страни, класирайки се на второ място по медали след Съединени американски щати. След тази Олимпиада доста европейски страни демонстрираха интерес към социалистическата система и конструкция за физическо образование и спорт и я приспособиха към локалните дадености.
За първи път за Олимпиадата в Пекин 2008 бе натрапен от някои велики страни непонятен дипломатически протест. След Игрите Китай бе залят от невиждана КОВИД-пандемия. Китайски източници споделили, че в климатичните съоръжения открили аерозолни впръсквания, наситени с този вирус. Дали това е бил претекстът за дипломатическия протест?
* Авторът е дълготраен учител в Департамента по спорт при СУ " Св. Климент Охридски ", притежател на златен орден " За особени заслуги " с решение на ЦС на БСФС от 9 май 1984 г.>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР