Александър Арабаджиев България предлага Александър Арабаджиев за трети мандат за

...
Александър Арабаджиев България предлага Александър Арабаджиев за трети мандат за
Коментари Харесай

Несменяемият Александър Арабаджиев предложен за трети мандат в Съда на ЕС


Александър Арабаджиев

България предлага Александър Арабаджиев за трети мандат за арбитър в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това излиза наяве от известие на държавната осведомителна работа.

На 28 февруари в Брюксел следва да бъде прегледан въпросът за назначението на девет съдии и трима генерални юристи в Съда на Европейски Съюз.

Освен номинацията на Арабаджиев, другите претенденти за съдии са от Чехия, Германия, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Холандия и Швеция.

Страната ни ще изрази поддръжката си и за кандидатурите на Франция, Италия и Полша за генерални юристи, се споделя в държавното известие.

Първият мандат на Александър Арабаджиев като арбитър в Съвета на Европейски Съюз стартира при започване на 2007 година Той беше номиниран за поста от държавното управление на Тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев година по-рано. През 2009 година беше почетен от президента Георги Първанов с най-високото държавно отличие - медал " Стара планина " първа степен - за изключитeлeн принос към евроинтеграцията на страната.

Без никаква конкуренция през 2012 година първият кабинет на Бойко Борисов го издигна за втори мандат като български арбитър в Съда на Европейския съюз, който изтича на 6 октомври 2018 година
Сега още веднъж третият кабинет на Борисов предлага 69-годишният Арабаджиев за трети мандат арбитър в Съда на Европейски Съюз.

Мандатът на съдиите в Съда на Европейски Съюз е шест години и може да бъде подновяван, като не е посочен период какъв брой пъти може да стане това, излиза наяве от оповестената информация на уеб страницата на съда.

Александър Арабаджиев има безспорни заслуги в реформирането на правосъдната система и в одобряването на върховенството на закона като принцип в активността на българските институции, е позицията на българското държавно управление. Той е работил като арбитър в Районния съд в Благоевград (1975 - 1983 г.), в Окръжния съд в Благоевград (1983 - 1986г.), във Върховния съд (1986- 1991 г.), в Конституционния съд (1991 - 2000 г.). Бил е член на Европейската комисия по правата на индивида (1997 - 1999 г.) на Европейския конвент за бъдещето на Европа (2002 - 2003 г.), както и наблюдаващ в Европейския парламент. Активно работи и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Съдът на Европейски Съюз е учреден през 1952 година и има по един арбитър от всяка страна-членка плюс 11 генерални юристи. В момента общият брой на съдиите е 47, а през 2019 година техният брой би трябвало да стане 56 - по двама съдии от всяка страна-член.

Основната му роля е да подсигурява, че правото на Европейски Съюз се пояснява, съблюдава и ползва еднообразно във всичките страни-членки и от институциите на Европейски Съюз. При избрани условия физически лица, сдружения или организации също могат да заведат дело против институция на Европейски Съюз, в случай че считат, че тя е нарушила правата им.

Съдът на Европейски Съюз взема решения по заведените каузи. Най-често срещаните типове каузи са за пояснение на правото (т.нар. преюдициални заключения), използване на правото (процедури за нарушения) – подобен тип каузи се водят против национални държавни управления за неспазване на правото на Европейски Съюз, анулация на правни актове на Европейски Съюз, искове за определяне на непозволено безучастие при избрани условия от страна на Европарламента, Съвета и Комисията, санкциониране на институции на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР