Александър Ангелов е бил подкрепен и от почти всичките си

...
Александър Ангелов е бил подкрепен и от почти всичките си
Коментари Харесай

Новият председател на районния съд в София неочаквано събра пълна подкрепа

Александър Ангелов е бил подсилен и от съвсем всичките си сътрудници в СРС по време на общото им заседание при започване на юни

Това е втората процедура за избор, откакто първата се провали заради липса на претенденти. Още по тематиката
Висш съдебен съвет го избра, въпреки че другият претендент идва от по-високо йерархично равнище и би трябвало да е с преимущество

Засега най-големият съд в страната ще се ръководи от противоречиво назначения за краткотраен началник някогашен прокурор Стефан Милев

Бившият прокурор Стефан Милев беше комплициран краткотрайно за ръководител на Софийския областен съд
Александър Ангелов е новият ръководител на Софийския областен съд (СРС). Той беше определен във вторник за началник на най-големия съд в страната с ненадейно единогласие в съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) – с 14:0 гласа. Другият кандидат - Петър Савчев, макар че не получи нито един глас в своя поддръжка, съобщи, че остава със самочувствието, че е съдействал за избора на сътрудника си, като е обезпечил състезателност на процедурата. Рядкост в практиката на съдийската гилдия е да взима решения с цялостно единогласие.

Ангелов е бил подсилен и от съвсем всичките си сътрудници в СРС по време на общото им заседание при започване на юни. При разискването на двете кандидатури във Висш съдебен съвет се разбра, че Ангелов е получил поддръжката на 74 от сътрудниците си, единствено 6 са дали своят вот за другия претендент Петър Савчев, а 14 съдии са декларирали, че не поддържат нито един от двамата.

Кратко разискване

Изслушването на двамата претенденти продължи към два часа. След това разискването беше малко като даже председателстващият колегията - ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, трябваше да подкани сътрудниците си да се изкажат. Той се аргументира с обстоятелството, че става въпрос за най-големия и претрупан съд в страната, чиито проблеми са нееднократно обсъждани от правосъдния съвет. Думата взеха единствено Светла Петкова и Галя Георгиева, които се обосноваха за какво избират Ангелов. Убедителността му и познанията му и по гражданско, и по наказателно право бяха главните причини в негова отбрана. Както и това, че е бил подсилен от съвсем всичките си сътрудници в съда.

Избраният за нов ръководител на най-натоварения съд в страната е арбитър в него от 2011 година, като до 2016 година е бил командирован от съда в Монтана. След като печели конкурс, е назначен за титуляр. Завършил е Академията на Министерство на вътрешните работи и е работил като контрольор, след което се е дипломирал по право в Югозападния университет " Неофит Рилски ". Магистър е и по финанси във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ".

Втора процедура

Това е втората процедура за избор на ръководител на СРС, откакто първата се провали заради липса на претенденти. Съдът остана без ръководител, откакто в края на предходната година предходният ръководител Методи Лалов и заместниците му подадоха оставка в символ на противоречие с политиката на Висшия правосъден съвет. Назначаването на някогашния прокурор Стефан Милев за краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител единствено задълбочи споровете и сътвори нови огнища на опълчване. Софийският областен съд е със съществени проблеми по пренатовареност и ниско възнаграждение на правосъдните чиновници, които неведнъж са били обсъждани през последните години, само че са неглижирани от Висш съдебен съвет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР