Александър Александров е новият директор на столичното парно © Красимир

...
Александър Александров е новият директор на столичното парно © Красимир
Коментари Харесай

Изненадваща промяна на директора на "Топлофикация София"

Александър Александров е новият шеф на столичното парно

© Красимир Юскеселиев Вместо промяна и проект за излекуване, тъкмо при започване на отоплителният сезон, изпадналата в тежко финансово положение " Топлофикация София " се снабди с нов изпълнителен шеф. Александър Александров няма опит с ръководството на отоплителни сдружения, определен е небрежно и без конкурс, а биографията му повдига нови терзания за ориста на столичното парно.

Отстраняването на досегашния началник Кремен Георгиев, който е някогашен чиновник на Христо Ковачки, идва в миг, в който общинското сдружение има близо 1 милиарда лева задължения и над 670 млн. лева непокрита загуба. Георгиев се задържа на този пост единствено 8 месеца, като за това време съумя да натрупа близо 150 млн. лева дълг към главния снабдител - " Булгаргаз ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В формалното известие се споделя, че в надзорния съвет на " Топлофикация София " е постъпило искане от Кремен Георгиев за преустановяване на пълномощията му като решението му било авансово обсъждано и по тази причина е имало подготвен човек, който да го размени - в тази ситуация Александров.

По информация на " Капитал " обаче Георгиев е бил отхвърлен поради възходящата рецензия към него около евентуалната му обязаност с Христо Ковачки, а Александров е бил определен откакто други хора от сектора са отказали да оглавят столичното парно.

Кой е новият шеф

За новия изпълнителен шеф на сдружението и член на Управителния съвет - Александър Александров се оповестява, че е магистър по " Топлоенергетика " в Технически университет - София, с няколко специализации в Германия и повече от 20 годишен опит на управителни позиции във водещи български и интернационалните компании.

От Търговския указател излиза наяве, че Александров е взел участие в ръководството на няколко сдружения, като последно (в интервала 2017-2018 г.) е бил шеф на " Стомана индъстри ". Официално той споделя, че е имал " фундаментални разлики със притежателите на компанията ", само че съгласно източници на " Капитал " отстраняването му се свързва по-скоро с неодобрение от работата му и голословни разноски.

Голяма част от кариерата на Александров преди пернишкия цех минава в сдружението " Ойлтанкинг - България " (съвместна благосъстоятелност на едноименната немска компания и " Пристанище Варна " с дял от 10%), което оперира терминал за течни товари (основно сярна киселина). Там той работи от 2008 година до края на 2015 година, като по информация на " Капитал " не е напуснал непринудено и даже в следствие е съден от " Ойлтанкинг " за нанесени финансови вреди. За последното свидетелства и обстоятелството, че по искане на компанията е имало запор върху заплата му, а от имотния указател се вижда забрана върху неподвижен парцел в интервала февруари 2017 до август предходната година.

Любопитна е и линията му на непосредственост до Данаил Папазов, който купи от CEZ Топлоелектрическа централа " Варна " и по-късно го трансферира на Ахмед Доган - Александров и Папазов, в качеството си на шеф на " Пристанище Варна ", са били едновременно в ръководството на " Ойлтанкинг - България ".

На фона на всичко това в този момент от Александров се чака да ръководи най-голямото топлофикационно сдружение в страната, на което разчитат стотици хиляди семейства и публични здания, да стартира да заплаща на " Булгаргаз ", чийто максимален клиент е столичното парно, както и да предприеме ограничения за стабилизирането на компанията. При неналичието на опит в тази сфера обаче това наподобява мъчно постижимо.

Сянката на Ковачки остава

Въпреки напускането на Кремен Георгиев основанията да се счита, че общинското сдружение остава обвързвано с Христо Ковачки, остават. Причината за това е, че в надзорния съвет на " Топлофикация София " към момента е Валентин Терзийски. До 2014 година той беше отпред на плевенската " Топлофикация ", която е част от групата на Ковачки, а най-малко съгласно регистъра " Дакси " към момента е ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в страната, в който членуват точно централите на Ковачки.

А през предходната година " Топлофикация София " избра без конкурс търговецът на ток на Христо Ковачки - " Гранд енерджи дистрибюшън " да препродава електрическата енергия й, от което общинската компания има пропуснати изгоди за милиони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР