Алекс Хонолд: Геният на катеренето се стреми да има глобално влияние

...
Алекс Хонолд е може би най-известният скален катерач в света,
Коментари Харесай

Алекс Хонолд е може би най-известният скален катерач в света, известен със своите вдъхновяващи свободни соло изкачвания, където изкачва шеметни височини без никакви въжета или безопасност съоръжения.

В интервю за Generation Sport на Al Jazeera, Хонълд разкри как подходът му към живота му е помогнал да постигне някои от най-големите подвизи в историята на скалното катерене и как е използвал славата и парите, които са му донесли, за да направи светът е по-добро място.

Продължете да четете

списък от 3 елемента „Спортът обединява хората“: Луол Денг за баскетбола и Южен Судан„Не „не искам Франция да взриви“: Пол Погба за полицейското насилие и правосъдиетоАмериканският олимпиец Ибтихадж Мухамад: Показах какво могат да направят мюсюлманките в спортакрай на списъка

Ключът към неговата философия е да живееш целенасочено и „отрязването на обществените очаквания“, каза той пред Ал Джазира.

„Как трябва да се обличаш или да изглеждаш? какво трябва да правиш Трябва ли да живеете по определен начин? […] Не, просто живейте както искате, защото в крайна сметка всички просто ще умрем. Може и да си прекараме добре по пътя“, каза той на водещия на Generation Sport Иман Амрани.

В началото на кариерата си на алпинист, Хонолд знаеше, че иска да има положително въздействие върху света около себе си, което го накара да създаде Фондация Хонолд през 2012 г. Това е организация с нестопанска цел, посветена на насърчаването на устойчивостта на околната среда и социална справедливост чрез стратегически партньорства и инициативи на местно ниво.

Хонълд казва, че пътуването му до създаването на фондацията отчасти се корени в личния му опит. По време на своите експедиции по скално катерене той става свидетел на глобалното неравенство и рязкия контраст между собственото му привилегировано израстване в предградията на Калифорния и предизвикателните обстоятелства, пред които са изправени хората в други части на света.

Хонълд казва, че дава една трета от приходите си на фондацията и че може да дари по-голяма част в бъдеще, а в основата на нейната мисия е намаляването на неравенството.

„Това е малко клише, но когато видите деца в чужбина, вие сте нещо като, просто от хвърлянето на заровете съм роден в предградие на Калифорния … част от стартирането на фондацията беше просто опитът ми да се боря с тази присъща несправедливост в човешката ситуация“, каза той.

„На фундаментално ниво идвам от светоглед на нещо като изобилие. Мисля, че има повече от достатъчно, за да могат всички да обиколят. По-скоро става въпрос за справедливо разпределяне на това, което имаме.“

Generation Sport с Алекс Хонълд, представен от Иман Амрани, беше излъчен за първи път на 24 септември 2023 г. по Al Jazeera English.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР