Алекс Донски бе част от националния ни отбор по тенис,

...
Алекс Донски бе част от националния ни отбор по тенис,
Коментари Харесай

Алекс Донски: Нека се радваме за успеха на България

Алекс Донски бе част от националния ни тим по тенис, който се показа мощно на първото издание на ATP Cup в Австралия. Един от най-големите ни гении даде искрено изявление пред организация БЛИЦ няколко дни след края на надпреварата в Сидни, където финиширахме на девето място.

- Алекс, каква е твоята равносметка от представянето на България на ATP Cup, където завършихме девети?
-Това е доста огромно достижение за България. Ние сме девети в света! Представянето на националния ни тим в Австралия е извънредно почтено. Ние се подредихме в крайното класиране пред страни като Гърция, водена от Стефанос Циципас, Чили, Съединени американски щати, Полша и Норвегия. От 24 страни, сме девети, което е неповторим триумф за нашата прелестна татковина.


- Може ли да повдигнеш завесата за нашите читатели и да разкажеш каква беше ситуацията в тима?

- Григор Димитров сподели лидерските си качества както на корта, по този начин и отвън него. Ние с момчетата непрекъснато бяхме дружно и атмосферата беше извънредно положителна. Тренирахме по няколко часа дневно дружно с Григор и неговия персонален треньор Кристиян Гро. След това излизахме дружно и разговаряхме дълго. Григор подходи с огромно внимание към тренировките на всеки един от нас. През цялото време ни даваше скъпи препоръки, които ни помогнаха да усъвършенстваме уменията си.

-Ко  й е най-ценният урок, който научи от Григор?
- Той не е един, а няколко урока. Първо методът, по който той подхождаше при загрявката си и възобновяване си след мач. Григор прекарваше към час на корта при загрявката и правеше задълбочени извършения за разпъване с ластици и топки. Все отново натоварванията на тенисист от АTP- тура като него са жестоки и той би трябвало да отдели съществено време във фитнеса, с цел да поддържа кондицията си във върхова форма. Също по този начин след тренировките, което доста ме впечатли, беше методът му на възобновяване. Правеше си ледена баня и криосауна. Другото, което ме впечатли, беше неговата невероятна дисциплинираност. Идваше дълго време преди тренировката и оставаше в залата за възобновяване часове след края на мачовете. Много хора в този миг биха си помислили, че тенисистите след победа пият шампанско и се забавляват, само че истината е напълно друга - те отделят доста време за своето възобновяване, с цел да са пълноценни на другия ден, когато ги чака тежка подготовка или мач.

-Какво не ни доближи, с цел да победим Белгия и да прескочим групата ни?
-Три точки ни разделиха от четвъртфиналите с Австралия. В шампионския тайбрек шансът играе огромна роля. За страдание рулетката се завъртя в интерес на Белгия. Въпреки всичко тимът сподели огромен капацитет и европейско мислене и аз съм сигурен, че резултатите оттук насетне за българския тенис ще бъдат доста положителни.

- Няма по какъв начин да не те попитам за абсурда, избухнал в интернет, в който се твърди, че българската федерация не е подкрепила националния тим за шампионата в Сидни?
- Българската федерация по тенис излезе с декларация по този въпрос, в която обясни детайлно обстановката по отношение на провеждането на ATP Cup. Прочетох, че в интернет се шуми доста по отношение на разноските, които са направени от състезателите по време на престоя им в Австралия. Според мен това са битови въпроси, които нямат никакво отношение към ATP Cup. Българският тим се показа почтено и заслугата по тази причина е както на Григор, по този начин и на всички момчета, които се подготвяхме извънредно задълбочено и професионално.

-Съжаляваш ли, че не взе присъединяване в мачовете на двойки?
-Няма по какъв начин да  скърбя, тъй като упражнявах с Гришо и с неговия персонален треньор и научих доста неща от тях по време на шампионата. Те ще ми бъдат доста потребни в близко бъдеще и в шампионатите през 2020 година. Пристигнах на ATP Cup зареден с сила. Мисля че направих всичко допустимо да се показва по най-хубавия метод на тренировките и натрупах скъп опит. Винаги е наслаждение, когато се състезавам под български байрак, и по тази причина постоянно, когато ме поканят, ще играя за националния тим с цялото си сърце!

-Едно друго събитие беше център на внимание в Австралия – големите пожари, които бушуват там...
- Тъжна и страшна история. Всичко това се усещаше в Сидни, защото въздухът беше по-тежък, смогът беше щръкнал страховито над града и дори слънцето не беше в естествения си жълт цвят, а с лилав нюанс.
Ние, тенисистите, трябваше да се пригодим към тези условия. По принцип в Австралия поради жегата изискванията са доста тежки, само че в този момент и с този смог беше още по-неприятно. Цифрите са стряскащи – към този момент има милиони починали животни в цялата страна в резултат на пожарите. Ние посетихме известната зоологическа градина в Сидни и когато видях и снимах красивите животни, ми стана мъчително за тези, които са починали. Поздравления за топ тенисистите Федерер, Надал и Джокович, които събират средства, с цел да оказват помощ на австралийския народ да възвърне вредите от пожарите. Аз имам подготвеност да вземам участие в благотворителни мачове, с цел да се съберат в допълнение средства за подкрепяне на хората в Австралия, потърпевши от бедствието. Хората там са извънредно благи и общителни, също като тези в България - постоянно подготвени да ти оказват помощ с добра дума, да ти окажат подпомагане и да те поканят в дома си.

-Финални твои думи за шампионата и на кого ще благодариш?
- ATP Cup е извънредно влиятелен конгрес, атмосферата по време на мачовете може да се съпостави с край на международно състезание по футбол. Емоциите кипят, на трибуните има хора с националните флагове, които поддържат своите страни и пеят химните им.



Искам да благодаря особено на моя сътрудник Ивайло Крачунов за неговата непрекъсната поддръжка, без която нямаше да съм в Австралия, както и на моите спонсори. Пожелавам здраве и мощна година на Григор, момчетата и всички, които обичат България. Бъдете до нас и ни подкрепяйте и бъдете сигурни, че постоянно ще оставяме сърцата си на корта!

Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР