Албумът с 11 народни песни, изпълнени от енорийския свещеник в

...
Албумът с 11 народни песни, изпълнени от енорийския свещеник в
Коментари Харесай

Отец Петър Гарена изпя 11 песни на три езика

Албумът с 11 национални песни, изпълнени от енорийския духовник в Кърджали отец Петър (Камен Гарена) и световноизвестния акордеонист Нешко Нешев, е към този момент на музикалния пазар у нас. Песните са прекомерно известни, само че изненадата идва от това, че осъществяването им е хем надалеч, хем покрай оригинала. Това са „ Ой, пастир, пастир “, „ Девойко мари, хубава “, „ Станкиното лице, мамо “, „ Мома е мома родила “ и доста други.

Аранжирани са от Нешко Нешев, който познаваме като „ дясната ръка “ в оркестър „ Тракия “ на Иво Папазов - Ибряма. Нешко е композирал и изсвирил солата в новите записи, а в продукцията вземат участие още гайдарят Димитър Милев, кларнетистът Неджайтин Тасков и беквокалистката на родопските песни, надарената Полина Стефанова.

Песните са изпети от Петър Гарена с достоверната лексика на родопските и тракийските приказва, както и на локалните турски и ромски езици. Четири от осъществяванията в албума „ С песните на хората ” са родопски, четири тракийски, една турска, една циганска. Последното осъществяване е църковнославянско песнопение, подплатено с инструментален декор.

Този диск е цяло предизвикателство освен с това, че в него вземат участие настоящ източноправославен духовник и знаменит акордеонист, а и с метода на поднасянето на този букет от известни песни, които звучат по нов метод.

Издателят е „ Сънрайз Маринов ” от Варна, който към диска тиражира и брошура с точните текстове на песните, включени в него, и анотация от доцент Венцислав Димов. Албумът се издава със съдействието на община Кърджали и на кмета инж. Хасан Азис. Той написа на обложката му, че това е мощен знак за благоденствие, мир и съгласие, а песните в него ще стигнат до сърцата на хората.

" Изпях песните на хората, сред които живях. Израснах сред най-бедните и необразовани пластове на обществото. По тези аргументи някой открадна детството ми и го разпиля във всички географски направления на нашето родно място. Така опознах доста традиции, разнообразни приказва и мъдростта на песните на хората от България ", споделя отец Петър.

" Някой може да ми зададе въпроса от къде на къде един духовник ще пее родопски, тракийски, още по-малко пък турски и цигански, въпреки и национални песни. Някой може даже да сметне, че това е неоправдателно. Ала аз след толкоз години събрах кураж да извърша дълга си към хората, които ме отгледаха с песните си ", добавя свещеникът от Кърджали, който свири на дудук и барабан.

Този албум цели да покаже, че етносите по нашите земи са надълбоко свързани и в музиката. И че и в българската, и в турската, и в циганската музика слушателят ще открие преплетени като в българска шевица едни и същи претекстове. А и наличието в огромна част от песните си наподобява. Което отново подсказва, че това, което ни събира, е повече от това, които ни дели. Албумът става и за слушане, и за играене. Въобще - песни за хората! Там няма граници. Затова и изпълнителите се надяват на дружелюбен банкет на доста равнища в обществото.

А това, че песните се пеят от отец Петър Гарена - на три езика, прави внушението и по-силно, и знаково. Албумът бе показан нощес в Кърджали на специфичен концерт - премиера, отдаден на Деня на града, 20 октомври.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР