Албервил, Франция. Далечната 1992-а година. 19-годишният Нориаки Касай е готов

...
Албервил, Франция. Далечната 1992-а година. 19-годишният Нориаки Касай е готов
Коментари Харесай

Осем поредни олимпиади не са достатъчни

Албервил, Франция. Далечната 1992-а година. 19-годишният Нориаки Касай е подготвен да дебютира на своите първи олимпийски игри.

Роден в Хокайдо, Япония, непознатият гений за първи път допира огромната фантазия. Достига до олимпийските игри, с цел да показва страната си в дисциплината ски скокове. Завършва на не изключително впечатляващото 31-во място на дребна шанца.

Годините пред състезателя бързо се натрупат. Той отива и на втори, и на трети олимпийски игри. Не стопира до там. Напротив. Минава през трасета в Лилехамер, с цел да стигне до Сочи през 2014, и то без да пропуща нито едно олимпийско трасе през годините.

Златото обаче към момента убягва на огромния първенец. Печели сребърно отличие през далечната 1994-та в отборното съревнование, а 10 години по-късно в Сочи, още веднъж взима сребро на огромната шанца. На 42 години и 176 дни става най-възрастният първенец в историята на надпреварите за Световната купа на ФИС.

Седем участия на най-големия състезателен конгрес? Точно по този начин. И освен. Той бе част и от олимпийската страст в Пьонгчанг 2018. Въпреки че не съумя да грабне отличие от игрите в Южна Корея, той се трансформира в първия състезател с осем следващи зимни олимпиади.

Удивително. Касай е следващото доказателство, че възрастта е единствено една цифра. Лидерът на японския тим обаче няма да спре дотук. Изобщо не мисли за " пенсиониране ". Напротив, самоуверено гледа към своето девето присъединяване на Зимни игри.

През 2022-а година той ще бъде на 49. А Пекин наподобява сигурна последваща спирка в забележителната кариера на неостаряващия скачач.

" Развълнуван съм, че се състезавах за осми път, само че също толкоз нервиран, че не можах да печеля орден. Показах единствено половината от това, което мога да направя тук. Другата половина ще покажа след четири години. Не споделям, че желая да отида в Пекин, аз съм убеден в това. Говорих със фамилията си ", показа Нориаки.

Преди началото на олимпийските игри в Южна Корея, 45-годишният деец делеше първото място в тази ранглиста дружно с съветската звезда в шейните Алберт Демченко.

На 46-годишна възраст Демченко също бе подготвен за осма бяла олимпиада. Но не съумя да се яви на нея. МОК отхвърли обжалването на руснака, макар че Арбитражният съд в Лозана го включи измежду 28-те оневинени съветски спортисти. По подигравка на ориста и Нориаки Касай, и Алберт Демченко нямат олимпийска купа, само че въпреки всичко японецът към този момент е едноличен отличник в тази конкуренция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР