Албер Юдерзо, илюстратор и един от създателите на изключително популярната

...
Албер Юдерзо, илюстратор и един от създателите на изключително популярната
Коментари Харесай

Почина Албер Юдерзо, един от създателите на комикса "Астерикс и Обелиск"

Албер Юдерзо, илюстратор и един от основателите на извънредно известната във Франция поредност от комикси " Астерикс и Обеликс ", умря във вторник на 92 години. Според фамилията му той си е отишъл в съня си в дома си в Ньойи край Париж след инфаркт, който не е обвързван с епидемията от ковид. " Той беше извънредно изнемощял през последните седмици ", съобщи за Агенция " Франс прес " шурей му Бернар дьо Шоази.

Юдерзо пое през 1977 година плана след гибелта на Рене Госини и двамата са известни като " бащите " на историята за малко село в Галия, опълчило се на римските окупатори. През 2009 година и той се отдръпна от писането на сюжети и илюстрирането им.

Комиксът се появява през 1959 година и до през днешния ден има продадени над 370 млн. бройки по света на десетки езици. Юдерзо първо бе единствено илюстратор, а по-късно и създател на историите, част от които бяха екранизирани в анимационни и игрални филми. Поредицата продължава да излиза и в този момент.

През 2008 година в изявление Юдерзо показа, че Астерис се е родил " в най-хубавото време на деня - това за аперитив ". Той разказа по какъв начин с Госини седели на терасата на жилището му и мислели са воин на ново списание за деца, за което един от създателите настоял да е нещо от френската просвета, в това число, с цел да се отличава от американските комикси.

 Почина Албер Юдерзо, един от основателите на комикса
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР