Албанският премиер Еди Рама се обяви за прилагане на шенгенския

...
Албанският премиер Еди Рама се обяви за прилагане на шенгенския
Коментари Харесай

Еди Рама иска прилагане на шенгенския модел и със Северна Македония

Албанският министър председател Еди Рама се разгласи за използване на шенгенския модел и със Северна Македония и другите страни от Западните Балкани, а освен с Косово, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

На конференция в Тирана с премиера на Северна Македония Зоран Заев, който е на посещаване в Албания, Рама сподели, че рано или късно " жителите ще влизат и излизат от границите на Македония и Албания без никакви спънки ".

" Шенгенският модел би трябвало да се разшири в района - Косово, Северна Македония и Черна гора, с уверението, че всички страни от Западните Балкани би трябвало да влязат този развой. Нашите граници би трябвало да бъдат проходими като границите на Европейски Съюз. Ако би трябвало да създадем това с членките на Европейски Съюз, никой не ни пречи да го вършим сред нас през днешния ден, а не на следващия ден. По-рано или по-късно ще дадем на жителите опция да влизат и излизат от двете страни без никакви спънки, инспекции, без нито един проблем, по този начин както влизат и излизат от техните страни жителите на Европейски Съюз ", сподели Рама.

Той добави, че Албания е почнала развой с Косово, който " за жалост бил неправилно свестен ".

" Когато приказваме за шенгенски план с Косово, бяхме разбрани неправилно, само че споделям, че това е единствено началото да продължим с други страни в района. Всички страни от Западните Балкани би трябвало да бъдат включени в този развой ", сподели албанският министър председател.

Според Рама на срещата със Заев е реализиран контракт за основаване на обща икономическа зона сред двете страни.

Търговският продан сред Албания и Северна Македония е доста повишен, съобщи още албанският министър председател.

Рама добави, че продължаването на автомагистралата " Руга е Арбрит " /Пътят на Арбър/ до сегмента Скопие-Блаце е стратегическа нужда.

" Има доста неща, които можем да създадем дружно. Имаме доста нарастване на комерсиалния продан сред двете страни. Миналата година комерсиалният продан бе повишен с 11 на 100, само че считам, че това е доста малко спрямо нашия капацитет. Също както огромен брой инфраструктурни обекти ни сплотяват в общ интерес, продължаването на автомагистралата Руга е Арбрит чак до сегмента Блаце-Скопие е стратегическа нужда и, несъмнено, съгласно опциите и проектите на вашето държавно управление ще влезе в развой на реализация в нужния миг, за който имам вяра, че ще бъде скоро ", сподели Рама.

Темповете на строителните работи на автомагистралата от албанска страна протичат с ускорена динамичност.

Отдалечеността от Тирана до Граничен контролно-пропусквателен пункт Блато на албанско-македонската граница край Дебър се понижава от 182 на 70 километра.

Премиерът Рама разгласи също, че това лято държавните управления на двете страни ще проведат взаимно съвещание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР