Албанският премиер Еди Рама публикува снимка в Инстаграм с президента

...
Албанският премиер Еди Рама публикува снимка в Инстаграм с президента
Коментари Харесай

Рама и Тачи празнуват годината на албанците

Албанският министър председател Еди Рама разгласява фотография в Инстаграм с президента на Косово Хашим Тачи . Рама поздравява Албания и Косово, " дано това бъде годината на Албания, Косово и всички албанц и ", написа Рама.

" На 29 декември подписахме съглашение за основаване на взаимни гранични пунктове сред Албания и Косово ", добавя той.

Македонският министър председател Зоран Заев разяснява изказване на Рама по отношение на границите и съобщи, че ще " направи същото, тъй като ще облагодетелства района . Аз незабавно ще отворя всички граници ", изясни македонският министър председател, представен от " Танюг ".

Заев изясни, че не вижда нищо противоречиво в изказването на Рама за отваряне на границите със съседите, в това число с Македония.

Сръбската медия пита Заев за какво, в случай че поддържа предлагането на Рама съответно за отваряне на границите сред Албания, Македония, Черна гора и Гърция , той не загатва и Сърбия и България . " Казах всичко, което е трябвало да каже по тази тематика ", добавя той.

Когато медията упорства, той да изясни позицията си по въпроса, македонският министър председател разяснява, че " като следваме образеца на Европейски Съюз, като страни-кандидатки, би трябвало да създадем условия за институционална задоволеност и взаимно доверие ".

" Преминавайки към европейските интеграционни процеси , чакаме че няма да има граници сред страните от района . Един образец е какво е това, което се случва с пункта Табановце със Сърбия - " едно гише ", с поддръжката на Световната банка, което би могло да служи като образец в бъдеще с Албания, само че и с други съседи ", добавя Заев.

Това ще помогне, на съдействието и доверието сред институциите за митнически и различен надзор , търговия със артикули, капитали и услуги, моделирани съгласно страните от Европейския съюз, изяснява той и добавя, че " има вяра по какъв начин страните от района бързо ще отговорят на стандартите , като всички модерни западноевропейски страни, с граници, отворени за всички жители ".

 Вучич за Косово: Трябва да реализираме компромис
Вучич за Косово: Трябва да реализираме компромис

Според Тачи, бъдещо съглашение би трябвало да даде на всички страни възприятие за победа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР