Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска

...
Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска
Коментари Харесай

Еди Рама: Косово и Албания могат да имат общ президент

Албанският министър-председател Еди Рама съобщи през вчерашния ден в Прищина, че позволява опцията един ден Косово и Албания да имат " общ президент като знак на национално единение ", съобщи Агенция Франс Прес.

" Косово и Албания ще имат обща външна политика, а освен общи посолства и дипломатически представителства ", съобщи Еди Рама пред косовския парламент във връзка на десетата годишнина от независимостта на Косово. Двете страни имат няколко общи консулства, отбелязва Агенция Франс Прес. " А за какво не един президент, като знак на национално единение, с национална политика за сигурност ", продължи албанският президент. Това изказване няма да се хареса в Сърбия, чиито водачи постоянно упрекват Тирана, че има проекти за " велика Албания " - което тя отхвърля. Сърбия не признава независимостта на някогашната си провинция Косово. Диалогът за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина е замразен, прибавя Агенция Франс Прес.

Президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич показаха предпочитание той да бъде възобновен. " Трудният разговор със Сърбия ще бъде исторически. Албанците и сърбите ще съжителстват в бъдеще като две страни, поддържащи добросъседски връзки и членуващи в Европейския съюз ", сподели албанският министър председател социалист. Хашим Тачи съобщи, че ще се стреми страната Косово да се снабди допустимо най-бързо със лична войска. Косово има сили за сигурност, само че не и войска и е под закрилата на НАТО.

" Силите за сигурност на Косово имат от дълго време всички качества и работят като същинска войска на страна - професионална и многоетническа ", сподели Тачи. Независимостта на Косово е приета от 115 страни, в това число Съединените щати и 23 от 28-те страни в Европейския съюз. Около 80 страни, измежду които са Русия и Китай, отхвърлят да я признаят, прибавя Агенция Франс Прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР