Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска

...
Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска
Коментари Харесай

Еди Рама: В бъдеще Косово и Албания могат да имат общ президент

Албанският министър-председател Еди Рама съобщи през вчерашния ден в Прищина, че позволява опцията един ден Косово и Албания да имат "общ президент като знак на национално единение ", съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

"Косово и Албания ще имат обща външна политика, а освен общи посолства и дипломатически представителства ", съобщи Еди Рама пред косовския парламент във връзка на десетата годишнина от независимостта на Косово. Двете страни имат няколко общи консулства, отбелязва Агенция Франс Прес. "А за какво не един президент, като знак на национално единение, с национална политика за сигурност ", продължи албанският президент.

Това изказване няма да се хареса в Сърбия, чиито водачи постоянно упрекват Тирана, че има проекти за "велика Албания " - което тя отхвърля. Сърбия не признава независимостта на някогашната си провинция Косово. Диалогът за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина е замразен, прибавя Агенция Франс Прес.

Президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич показаха предпочитание той да бъде възобновен. "Трудният разговор със Сърбия ще бъде исторически. Албанците и сърбите ще съжителстват в бъдеще като две страни, поддържащи добросъседски връзки и членуващи в Европейския съюз ", сподели албанският министър председател социалист.

Хашим Тачи съобщи, че ще се стреми страната Косово да се снабди допустимо най-бързо със лична войска. Косово има сили за сигурност, само че не и войска и е под закрилата на НАТО. "Силите за сигурност на Косово имат от дълго време всички качества и работят като същинска войска на страна - професионална и многоетническа ", сподели Тачи. Независимостта на Косово е приета от 115 страни, в това число Съединените щати и 23 от 28-те страни в Европейския съюз. Около 80 страни, измежду които са Русия и Китай, отхвърлят да я признаят, прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР