Албанските туристи са част от топ 50 на чуждестранните посетители

...
Албанските туристи са част от топ 50 на чуждестранните посетители
Коментари Харесай

Все повече българи отиват като туристи в Албания

Албанските туристи са част от топ 50 на задграничните гости в България, а българите – измежду първите 15 народи, посещаващи Албания. Броят на българските туристи се е нараснал от 23 хиляди през 2015 до над 40 хиляди през 2018 година, демонстрират данни на албанската Агенция по туризма.

Тези данни бяха показани през днешния ден в посолството на Албания на събитие под надпис " Почувствай Албания ", отдадено на развиването на туризма.

Албания е част от основния за България район на Западните Балкани, чиято вероятност за участие в Европейски Съюз беше измежду главните цели на българското председателство на Европейски Съюз, напомни зам.-министърът на туризма Любен Кънчев. Той цитира данни, съгласно които растежът на българските пътувания в Албания на годишна база е над 60%.

Според информация на министерството за първите 5 месеца на 2019 година у нас се регистрират близо 15 хиляди визити от Албания, а през предходната година техният брой е бил над 37 хиляди, с растеж от над 10 на 100.

България е един от огромните поддръжници на Албания, разяснява зам.-министърът по икономическата дипломация Етиен Джафай, само че все по-необходимо става да се открият връзки отвън държавните връзки. Каквото и да вършат държавните управления, бизнесът движи връзките напред и тласка държавните управления да подхващат дейни политики, сподели той.

Джафай дефинира неналичието на директни полети сред България и Албания като проблем, с който двете страни би трябвало да се заемат. Независимо от това къде са летищата, дистанциите са толкоз дребни, че може да има даже уикенд туризъм, означи той. Посланик Ходжа сподели, че се работи интензивно, с цел да се възстановят директните полети от Тирана до София, и посочи, че българските туристи са измежду първите 15 страни, от които идват гости в Албания.

Фотогалерия: Православните църкви на Албания >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР