Албански съд призна за виновен бившия вътрешен министър Саимир Тахири

...
Албански съд призна за виновен бившия вътрешен министър Саимир Тахири
Коментари Харесай

3 г. пробация за ексвътрешния министър на Албания

Албански съд призна за отговорен някогашния вътрешен министър Саимир Тахири по обвинявания в корист със служебно състояние, само че го оправда по обвиняване в наркотрафик. Тахири получи три години пробация, осведоми " Ройтерс ".

Прокуратурата изиска Тахири, един от най-близките съдружници на премиера Еди Рама, да бъде наказан на 12 година затвор по обвинявания в корупция, наркотрафик и присъединяване в незаконна организация. Случаят раздруса държавното управление на Албания.

Присъдата е произнесена месец преди страните членки да решат дали Европейски Съюз да стартира договаряния за присъединение с Албания.

" Съдът реши, че аз не съм нарушител или наркотрафикант, не съм част от незаконна група, само че ме осъди за корист със служебно състояние, тъй като използвах една и съща кола с мои братовчеди ", разяснява Тахири решението на съда, което беше оповестено шест часа по-късно от плануваното.

Прокуратурата стартира следствие против някогашния силов министър след телефонен диалог с наркотрафиканти, задържани в Италия. Смяташе се, че Тахири е бил отдалечен братовчед на някои от тях и е взел участие в наркотрафик.

Управляващите социалисти отхвърлиха настояването да се отнеме имунитетът на Тахири през предходната година, само че той се отхвърли самичък през май, откакто Европейски Съюз изиска от Тирана съществено да се заеме с битката против корупцията, в случай че желае да се причисли.

Тахири пое вътрешното министерство на 34-годишна възраст през 2013 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР