Албания много иска да стане част от ЕС и полага

...
Албания много иска да стане част от ЕС и полага
Коментари Харесай

Албания: най-големият производител на канабис в Европа се бори срещу лошия си имидж


Албания доста желае да стане част от Европейски Съюз и поставя значително старания за това. Но незаконното развъждане на канабис, търговията с кокаин и корупцията понижават серизоно възможностите на страната за присъединение към Общността.

Албански служители на реда унищожават насаждения с канабис в незаконна ферма

Прокурорът Алтин Думани знае, че има доста работа за извършване. На бюрото му в столицата Тирана се натрупат документи. Във всеки един от тях става дума за проведена престъпност. и корупцията основават проблеми и на редица по-малки страни в Югоизточна Европа, изяснява той.

46-годишният мъж е заместник-председател на Специалната антикорупционна конструкция на Албания (SPAK). През 2019 година Тирана основа тази самостоятелна профилирана прокуратура, с цел да извърши едно от условията на Европейски Съюз за продължение на предприсъединителните договаряния. Службата на Думани си партнира с сътрудници в Италия, Германия и други страни от Европейски Съюз. И реализира триумфи, споделя той. До момента са съумели да задържат огромни количества дрога в Италия и Албания.

Албания – най-големият производител на канабис в Европа

По данни на Организация на обединените нации, в интервала 2015-2019 година – страна с 3 милиона души население – е била шестият максимален производител на канабис в света. И най-големият в Европа.
Редакцията предлага
Албанската журналистка Фатйона Мейдини е координатор на организацията „ Глобална самодейност против “. Според нея казусът се корени в радикалния поврат, който изолираната страна подхваща към капитализма след края на комунистическата тирания през 1991 година: “Това бяха тежки времена за всички. Мнозина изгубиха държавната си работа и започнаха да отглеждат канабис, с цел да изхранят фамилиите си, споделя Мейдини. "

Години наред ръководещите са пренебрегнали казуса. „ В някои случаи даже държавни институции си партнираха с производители на канабис, престъпните групировки печелеха все по-голямо въздействие ", добавя журналистката. През последните 10-15 години търговията с кокаин още веднъж се уголемява, за което способстват също и построените към този момент мрежи и пътища за разпространяване, споделя още Мейдини.

Бедността принуждава мнозина да се занимават с опиати

Когато през 2013 година идва на власт, то дава обещание да разгласи война на бизнеса с опиати. Но въпреки търговията на дрога да е намаляла, тя продължава да е проблем. Според медийни изявления и следствия на Мейдини, държавни структури не престават да финансират производството и търговията с опиати.

“Войната против дрогата ” се води мъчно и тъй като този бизнес е сериозен стопански фактор в Албания. Въпреки икономическия прогрес на страната, безработицата пораства, а. За тези, които остават, дрогата продължава да е атрактивен източник на приход.

В региона на град Фуша-Круя се отглежда доста канабис. Оттам е родом и 26-годишният Ралди, който през 2017-а е задържан за търговия с опиати. Той твърди, че е консумирал канабис, само че не е продавал. Но познава хора, които са го правили поради финансовата невъзможност. Самият той работи 14 часа на ден за месечна заплата от 500 евро като автомонтьор.

Надеждите на албанците са ориентирани към Европейски Съюз, само че България ги спъва

Фатйона Мейдини счита, че държавното управление не прави задоволително за младежите. Като доста други, и нейните очаквания са ориентирани към Европейския съюз. Според проучванията съвсем 100 % от албанците желаят да станат част от Общността.

България индиректно стопира и Албания

Правителството също губи самообладание. В Тирана считат, че са изпълнили всички условия за започване на публични договаряния с Брюксел. Главният договарящ от албанска страна Зеф Мази акцентира пред Дъждовни води, че редица водещи европейски политици са заявявали, че Албания е подготвена да стартира присъединителния развой. Сред тях – немската канцлерка Ангела Меркел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Алтин Думани е заместник-ръководител на профилираната антикорупционна прокуратура на Албания SPAK

Забавянето на договарянията няма общо с Албания, а е обвързвано с паралелните диалози, които се водят със Северна Македония..

Освен това някои европейски страни, на първо място Франция и Нидерландия, гледат сериозно на разширението на Европейски Съюз. След Брекзит и проблемите с върховенството на закона в страни от Централна и Източна Европа, приемането на страни, в които наркотрафикът и корупцията са необятно публикувани, могат да се трансфорат в следващ препъникамък за блока, гласят главните терзания.

Прокурор Алтин Думани споделя, че той и екипът му дават всичко от себе си, с цел да се преборят с тези проблеми. Според проучване на Евронюз, 41 % от албанците имат вяра на профилираната прокуратура. За Думани обаче това не е задоволително. “Не сме удовлетворени от това, което сме постигнали ", споделя той. Но това е една нова работа, чиито резултати единствено ще се усъвършенстват с времето, има вяра прокурорът.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР