Албания каза, че е изгонила двама ирански дипломати, като заяви,

...
Албания каза, че е изгонила двама ирански дипломати, като заяви,
Коментари Харесай

Албания изгони двама ирански дипломати

Албания сподели, че е изгонила двама ирански дипломати, като съобщи, че са се занимавали с несъвместима с дипломатическия им статут активност, застрашаваща сигурността на страната. Говорител на албанското външно министерство сподели, че двамата са били изгонени след диалози с други страни, в това число Израел, съобщи Асошиейтед прес.

Албания не заяви кои са двамата дипломати, по кое време са били оповестени за личност нон грата и дали са напуснали страната, отбелязва Ройтерс. Но съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, изиграл значима роля при взимането на решението Съединени американски щати да излязат от нуклеарното съглашение с Иран, сподели, че единият е иранският дипломат. Болтън обществено поддържа решението на Албания, като написа в Туитър: "Албанският министър председател Еди Рама преди малко изгони иранския дипломат, показвайки на водачите на Иран, че няма да бъде толерирана поддръжката им на тероризма ".

,,Ние поддържаме премиера Рама и албанския народ в опълчването им против безразсъдното държание на Иран в Европа и по света'', съобщи Болтън.

Американският държавен секретар Майк Помпейо също приветства в Туитър решението на албанските управляващи да експулсира двамата, които назова "ирански сътрудници, подготвяли терористично нахлуване в Албания ", заяви Франс прес. Според частната телевизия Топ иранците са обвинени в противозаконна активност, обвързвана с мача за Световната купа сред Албания и Израел преди две години. След този мач, за който имаше опасност от терористичен акт, в Албания и Косово бяха задържани към 20 души.

Албания одобри 3000 членове на неразрешената иранска опозиционна формация "Муджахидин халк ", намирали се в Ирак. Болтън и някогашният кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който през днешния ден е един от юристите на Тръмп, са посещавали тази формация в Албания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР