Албанецът, който рани с автоматично оръжие двама сърби в косовското

...
Албанецът, който рани с автоматично оръжие двама сърби в косовското
Коментари Харесай

Напрежение в Косово след като албанец простреля двама сръбски младежи

Албанецът, който рани с автоматизирано оръжие двама сърби в косовското село Готовуша, е задържан, заяви „ Курир “. Заподозреният е с букви A.K на 33 години, заяви „ Перископи “.

Вчера 11-годишно момче и 21-годишен юноша са били ранени в село Готовуша до град Щръпце от преминаващ автомобил. Двамата са откарани в болница със междинни пострадвания.

По време на нападението младежите вървели край пътя и носели елха, когато нападателят разкрил огън по тях. Те са с огнестрелни рани, едното момче е простреляно в ръката, а другото в рамото, като не са с заплаха за живота.

По-големият юноша, който пострада през днешния ден, описа по какъв начин се е случил случая.

„ Излязохме на пътя да снимаме и тогава мина кола. Изстреляха патрон и ме улучиха в ръката “, сподели той в резюме пред TV Herc.

След случая разбунтувани сърби блокираха пътя в символ на митинг, оповестява сръбският „ Телеграф “. Както обявиха те, блокадата ще продължи до залавянето на нападателя на сръбските младежи, а обстановката сега е извънредно напрегната, написа „ Косово онлайн “.

На терен пристигнаха членове на косовската полиция, а малко по-далече от блокадата е бил паркиран автомобил на КФОР с полски членове.

Директорът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович написа в Туитър: „ Опит за ликвидиране на две сръбски момчета в Готовуша край Щръпце. Децата са били убити от албанец, съгласно локалните хора от движещ се автомобил. Милош и Стефан са с огнестрелни рани. По тях е стреляно, до момента в който са носели коледни облекла. Някой е желал да ни донесе кървава Коледа “.

Президентът на Косово Вьоса Османи осъди нападението над сръбски момчета в Щръпце, като акцентира, че раняването им е неприемливо и че причинителят на нападението би трябвало да бъде изправен пред правораздаването, заяви „ Репортери ”. „ Раняването на млади момчета на 11 и 21 години в Щръпце е недопустим акт, тъй че причинителят би трябвало да бъде изправен пред правораздаването “, споделя Османи, заяви Косово онлайн.

Президентът изиска от службите за сигурност незабавно да се заемат със случая. „ Институциите на Косово са изцяло ангажирани с обезпечаването на безвредна и спокойна среда за жителите, без значение от етническата им принадлежност. Пожелавам на ранените бързо възобновяване и приканвам службите за сигурност да разрешат случая незабавно и съгласно закона “, сподели Османи.

По-късно блокадите на придвижването в Щръпце бяха отстранени, сърбите реализираха съглашение с ЮЛЕКС и КФОР, заяви „ Данас ”.

Сърбите, които блокираха придвижването в село Готовуша, община Щръпце, откакто раниха момчета от сръбска народност в това село, се отдръпнаха малко след 23 часа нощес, откакто се договориха за повишение на сигурността с членове на КФОР и косовската полиция. Сърбите от блокадата край Брезовица, също в Щръпце, се отдръпнаха и пуснаха придвижването. Както сподели един от участниците в митинга пред Euronews Сърбия, нова среща с членове на KFOR и косовската полиция е планувана за вторник, когато ще бъде изяснена подробна информация за идващия интервал.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич получи отговор от КФОР (мисията на НАТО в Косово) на настояването за разполагане на стеснен сръбски боен и полицейски контингент в Косово, съобщи „ Телеграф “

„ Представители на Комисията за осъществяване на Военнотехническото съглашение на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили получиха на Бъдни вечер, в 19:00 ч., на административния Граничен контролно-пропусквателен пункт Мердаре отговор от КФОР на настояването за връщане на до 1000 членове на сръбските въоръжени сили и полицията на Република Сърбия на територията на самостоятелната област Косово и Метохия “, се споделя в публично известие. „ Министерството на защитата съобщи горепосочения документ на кабинета на президента на републиката и главнокомандващ на сръбските въоръжени сили Александър Вучич, с цел да се запознае със наличието на отговора на КФОР “.

БГНЕС напомня, че по-рано Вучич съобщи, че връщането на до 1000 военни и служители на реда на територията на Косово и Метохия е планувано от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР