Алън Джоуп [Unilever] На 13 март Алън Джоуп, шеф на

...
Алън Джоуп [Unilever] На 13 март Алън Джоуп, шеф на
Коментари Харесай

Как Алън Джоуп управлява Unilever от кабинета си вкъщи

Алън Джоуп

[Unilever] На 13 март Алън Джоуп, началник на конгломерата за потребителски артикули Unilever, който създава всичко - от сапуни Dove до супите Knorr, подреди на 60 000 офис чиновници на компанията във всички страни без Китай да работят от у дома. А 56-годишният шотландец стигна с трен до Единбург, където се причисли към фамилията си. Неотдавна той беседва с Schumpeter от домашния си кабинет посредством онлайн видеочат, който употребява за ръководство на цялата бизнес империя. В днешния комплициран свят всичко в тази среща звучеше обикновено. Господин Джоуп изглеждаше провиснал и спокоен във всекидневното си облекло. Въпреки сериозността на пандемията COVID-19 отдалечената работа е " суперлесна ", споделя той. И добавя, че без да пътува, в този момент има надалеч повече време да поддържа контакт с подчинените си по целия свят.

Което е добра вест, и то освен за Unilever. От януари компанията е на първа линия против епидемията на COVID-19. Като една от най-големите групи за потребителски артикули в света тя продава храни, хигиенични артикули и други повече или по-малко значими артикули на 2.5 милиарда клиенти в 190 страни. Без дълготрайна наличност в складовете на тези артикули цената на пандемията съвсем несъмнено би била още по-голяма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разбити бизнес правила

Когато човек слуша господин Джоуп, бързо схваща какъв брой бизнес правила е разрушила пандемията. Отражението върху производството, потреблението и генерирането на облага е даже по-голямо, в сравнение с върху работата в офисите. Естеството на водещата мениджърска позиция, която той заема от януари 2019 година, също се промени. В предишното отличителният белег на положителния началник беше стратегическият разум. В Коронавирус епохата обаче най-важното е какво се случва тук и в този момент.

Както доста други висши мениджъри, Джоуп мисли в категории. За неговата компания пандемията е на три талази. Тя стартира със затварянето на Китай. След него блокирането се популяризира в Северна Италия, останалата част на Европа и Америка. Сега то е стигнало до небогати места като Филипините, Индия и Африка. Джоуп има четири водещи правилото: грижи се за хората; грижи се за доставките; грижи се за търсенето; грижи се за парите в наличност.

Първо, хората. Unilever се пробва да отбрани физическото и финансовото благоденствие на работната си мощ от 155 хиляди души. Освен изпращането на офис личния състав вкъщи заводите работят в режим " Форт Нокс ", с цел да предотвратят разпространяването на зараза, споделя той. На комерсиалните екипи е подредено да се свързват виртуално с клиентите. Unilever ще поддържа равнищата на възнаграждение до три месеца за всички, които работят за компанията директно или посредством подизпълнители, като чиновници за разчистване и кетъринг.

Второ, производството. За Unilever Китай и Италия са лаборатории. Те предложиха скъпа информация за оправянето с карантината и " дълбокото разчистване " на заводите. С блокирането на Ломбардия управляващите в началото не разрешиха преноса на камиони. След като фирмите предизвестиха за риска от това решение за доставките на храни и артикули от първа нужда, заповедта беше смекчена. Държавите схващат какъв брой значимо е продуктите да могат да се движат през границите и вътре в тях, споделя Джоуп. Unilever не е прекомерно изложена на заплахата от трансгранични блокади. Почти всичките й артикули са създадени от съставки, доставени в страната на произвеждане. Тя съвсем не употребява въздушен товарен транспорт, а в огромната си част морските пристанища остават отворени. Джоуп споделя, че до момента има лимитирани разстройства в основата на веригата за доставки, измежду фермерите или компаниите за пакетиране (но признава, че това може да се промени, в случай че блокирането продължи с месеци). Според него най-голямата компликация на доста места е дефицитът на водачи на камиони, които са " сериозно значими ".

Що се отнася до потребителите - третият му приоритет, те са принудени да пазарят по-малко. Нещо повече - големият мащаб на паническо изкупуване на някои места през последните седмици накара Unilever да преправи месечните прогнози за продажби в седмични. Моделите на ползване не са идентични на всички места. В Америка и Европа рафтовете се изпразват, най-вече в огромните супермаркети. В разрастващите се страни хората се стичат към кварталните магазини. Търсенето се измества онлайн съвсем на всички места, само че интернет извършването на покупки е " изцяло затрупано ".

Парите в наличност са четвъртото терзание. Unilever е в прилична форма. Дългът е сдържан - на равнище по-малко от два пъти ebitda. През предходната година групата доближи продажби от 52 милиарда евро (58 милиарда долара). И най-важното в миг на корпоративна парична рецесия - регистрира 6.1 милиарда евро свободен паричен поток. Подобно на други колоси за потребителски артикули Unilever укрепи този индикатор през последното десетилетие с помощта на постоянните си връзки с доставчиците. Компанията не е сама. Сумите за погашение (приблизително дължимото на доставчиците) на осем огромни мултинационални компании за потребителски артикули, измежду които и Unilever, се покачиха от приблизително 9% от продажбите от 2000 година насам до 16% през предходната година, частично с помощта на контрактуваните по-дългите интервали за заплащане.

Грижа и за доставчиците

Сега Джоуп връща част от тази сума. На 24 март компанията разгласи, че ще даде 500 млн. евро облекчение от паричните потоци на снабдители и клиенти, като форсира заплащанията към дребни и междинни снабдители и даде заем на дребни търговци, разчитащи на Unilever. Изпълнителният шеф споделя, че в случай че доста други огромни компании заплащат по-бързо на доставчиците си, това доста ще облекчи финансовото напрежение измежду дребните компании. Облекчението от страна на Unilever по цялата верига на доставки съставлява огромна смяна в досегашния бизнес модел на по-голяма успеваемост посредством ултрастройно произвеждане и дистрибуция. Но компанията няма необикновен избор. Въпреки че продажбите на някои артикули могат да получат подтик поради паническото изкупуване, като цяло Unilever няма да завоюва доста, защото самоизолиращите се консуматори пазарят по-малко, счита Джоуп.

Освен че трансформира бизнеса на Unilever, COVID-19 също преобразува и ролята на шефа. Десетилетия наред изпълнителните шефове се самоизтъкваха като велики стратези, генерали, които считат, че тактиката е толкоз значима за войната, колкото сюжетът е за пиесата. Много репутации бяха изгладени със смели, хитри ходове, като да вземем за пример сливания и придобивания или обособяване на компании. Ръководенето на ежедневните интервенции, в това число веригите за доставки и личният състав, бяха блестящи колкото скучното ръководство на сцената в театъра.

Стратегическо оттегляне

Което към този момент няма да е по този начин. Джоуп споделя, че сега тактиката не е главният приоритет. Неговите " оперативни мозъци " - отговарящите за човешки запаси и ръководителите на веригата за доставки и интервенциите - са по-важни от всеки път. Директорите по страни са от решаващо значение за ръководството на локалния бизнес, в това число и договарянията с панирани държавни управления. Вътрешната връзка е сериозно значима. Някой ден стратегическите благоприятни условия ще се появят още веднъж. Но сега не е време за разпръскване. Или най-малко не непрекъснато: преди да се сбогува, той се изпуска леко срамежливо, че идната му среща е виртуално празненство, проведено от някои от по-младите му чиновници.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР