Алън Бийн е изкарал в Космоса 69 денонощия, 15 часа

...
Алън Бийн е изкарал в Космоса 69 денонощия, 15 часа
Коментари Харесай

Почина четвъртият човек, стъпил на Луната

Алън Бийн е изкарал в Космоса 69 денонощия, 15 часа и 45 минути

Американският астронавт Алън Бийн - четвъртият човек, стъпил на повърхността на Луната, умря в болница на 86-годишна възраст, предадоха международните организации.

Бийн се почувствал зле преди две седмици. Той е настанен в болница в град Хюстън в щата Тексас и там е умрял в обграждане на околните си, предава Нова тв. 

Алън Бийн попада в отряда на астронавтите през 1963 година, като преди този момент е бил боен авиатор. На Луната той стъпва през месец ноември 1969 година като член на екипажа на задачата " Аполо-12 ". Той е взел участие в събирането на мостри от лунната повърхнина и за отправянето й на Земята. Астронавтът открива на Луната първия генератор с нуклеарно гориво.

През 1973 година Бийн реализира галактически полет в границите на програмата " Скайлаб ". Той е бил пълководец на екипажа на една от експедициите на орбиталната станция. Общо той е изкарал в Космоса 69 денонощия, 15 часа и 45 минути. В тях са включени и неговите 31 часа и 31 минути, през които е обитавал на лунната повърхнина.

Бийн напуща НАСА през 1981 година и се отдава на живописта. Много от картините, нарисувани от астронавта, са на галактическа тема.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР