Аладжа манастир посреща посетителите си напълно обновена експозиция. Това не

...
Аладжа манастир посреща посетителите си напълно обновена експозиция. Това не
Коментари Харесай

Аладжа манастир с напълно обновена експозиция след повече от 20 години

Аладжа манастир посреща посетителите си изцяло актуализирана експозиция. Това не се е случвало повече от 20 години.

Идеята е на доктор Васил Тенекеджиев от Археологическия музей във Варна.

Обновената експозиция в музейния комплекс беше открита в четвъртък.

Новата експозицията показва както познати, по този начин и непознати монументи, разказващи историята на християнството във Варна от времето на Апостол Андрей, който е покръстител на варненския край, до съвремието. В главната зала са показани и трите огромни манастира, които са от разнообразни столетия – раннохристиянски манастир в околност Джанавара, манастир “Св. Богородица ” в местността Караач теке, и Аладжа манастир.

Във фоайето е показана историята на Варненското археологическо сдружение и предмети. свързани с двамата създатели на археологията в морския град братята Херман и Карл Шкорпел. На вторият етаж остава експозицията с музайки от катедралата на Одесос от V век.

Аладжа манастир е част от културно-историческото завещание на града ни и неговото разпространение е една от главните ни задания, сподели на откриването кметът Иван Протних.

На събитието бяха шефът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, уредникът на Аладжа манастир Горан Стефанов, доктор Васил Тенекеджиев, археологът Александър Минчев, който е притежател на Награда “Варна ” за 2022 година и други.

По думите на Игор Лазаренко, архитектурният комплекс е най-посещаваните обект на РИМ – Варна, мечтан от доста задгранични туристи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР