Al Jazeera казва, че нейният главен кореспондент в Газа е

...
Al Jazeera казва, че нейният главен кореспондент в Газа е
Коментари Харесай

Кореспондентът на Al Jazeera в Газа губи 4 членове на семейството си при израелски въздушен удар

Al Jazeera споделя, че нейният основен сътрудник в Газа е изгубил четирима членове на фамилията си при израелски въздушен удар

От ДЖАК ДЖЕФИ Associated Press, 25 октомври 2023 година, 18:33

КАЙРО -- Главният сътрудник на Al Jazeera в линията Газа, Уаел Дадух, помагаше за излъчването на живи изображения на обсадените нощното небе на територията, когато получи унищожителната вест: Неговата брачна половинка, наследник и щерка бяха убити при израелски въздушен удар в сряда. Базираният сателитен канал превключи към фрагменти на влизането на Дадух в болничното заведение Ал-Акса в Газа, преди да се отдаде на скръбта, до момента в който надникна над тялото на мъртвия си наследник.

“ Отмъщават ни в децата ни? “ сподели той, коленичи над окървавеното тяло на сина си, към момента носейки защитната си жилетка от работния ден.

Внукът на Dahdouh също беше разгласен за мъртъв два часа по-късно, мрежата оповестява.

Видеото сигурно ще отекне в арабския свят, където 53-годишният публицист е добре прочут като лицето на палестинците по време на доста войни. Той е уважаван в родната си Газа, тъй като споделя на външния свят историите на хората за премеждия и компликации.

Според Ал Джазира членовете на фамилията на Дадух са били убити от израелец въздушен удар, който удари бежанския лагер Нусейрат, ситуиран в регион на Газа, където военните са насърчавали хората да отидат, с цел да останат в сигурност. В него се споделя, че редица други родственици към момента са в неопределеност и остава неразбираемо какъв брой други са били убити.

Семейството на Дахдух е измежду повече от 1 милион разселени поданици на Газа от войната, която към този момент е в нейния 19-ти ден, и са били в къща в Нусейрат, когато ударът е ударен, сподели мрежата.

Израелските удари са умъртвили повече над 6500 палестинци, споделя Министерството на здравеопазването на Газа. Асошиейтед прес не можа без значение да удостовери броя на починалите.

Боевете са умъртвили повече от 1400 души в Израел - най-вече цивилни, убити по време на първичната офанзива на Хамас, съгласно израелското държавно управление.

Късно в сряда Ал Джазира възпроизвежда момента, в който Дадух е осведомен за гибелта. В аудиозапис се чува по какъв начин подвига телефона и няколко пъти споделя на оглупял обаждащ се: „ С кого си? “

По-рано Dahdouh беше в ефир, отразявайки последствията от обособена офанзива, която умъртви минимум 26 души, съгласно локални управляващи. По време на войната Дадух остава в град Газа, макар апелите на Израел към жителите да се насочат на юг преди предстояща наземна атака.

Стотици хиляди хора са избягали до Нусейрат и други места в централна и южна Газа, вярвайки, че са по-безопасни. Но израелските удари не престават да нападат тези региони, които страдат от изострен дефицит на вода, медикаменти и гориво под израелска блокада.

„ Това е безвредната зона, за която говореше окупационната войска, моралната войска “, сподели Дадух с горчив жлъч на собствен сътрудник кореспондент на Ал Джазира в алинея - Болница Акса.

В изказване Ал Джазира сподели, че фамилията на Дахдух е „ домът на цел “ в „ безсистемно нахлуване от израелската окупация “.

Израелската войска няма неотложен коментар. Той споделя, че удря единствено военни цели на Хамас, само че палестинците споделят, че хиляди цивилни са починали. Израел упреква Хамас, че употребява цивилни като живи щитове.

Израел заплаши да затвори Ал Джазира поради отразяването на войната. Al Jazeera е катарска държавна медийна мрежа и е надълбоко сериозна към Израел, изключително отношението му към палестинците.

През последната седмица богатите на газ нацията Катар се очерта като основен медиатор за ориста на повече от 200 заложници, хванати от бойци на Хамас по време на тяхното нахлуване на 7 октомври. Катар е хазаин на политическия офис на Хамас в своята столица Доха повече от десетилетие. Столицата Доха е дом на Исмаил Хания, висш водач на Хамас, както и на Халед Машаал, предходник на Хания.

Четирима от заложниците са освободени, а майка и щерка в петък и още две в понеделник. В изявление за Sky News тази седмица Машал сподели, че всички израелски заложници могат да бъдат освободени, в случай че Израел спре въздушното си бомбардиране на Газа.

___

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Намерете повече от отразяването на AP на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР