„Ал Джазира заяви, че опитът на Саудитска Арабия да я

...
„Ал Джазира заяви, че опитът на Саудитска Арабия да я
Коментари Харесай

„Ал Джазира“ с позиция относно ултиматума на Саудитска Арабия за затварянето й

„ Ал Джазира " съобщи, че опитът на Саудитска Арабия да я затвори е заглушаване на самостоятелната публицистика.

Медията е във фокуса на несъгласието сред страните в Персийския залив, довело до управляваната от Рияд обсада на Катар по обвинявания, че насърчава тероризма. Причината е, че малкия екран отразява необятно активността на считаното от тях за терористична организация египетското придвижване „ Мюсюлмански братя " и други ислямисти в района и е посочена за една от медийните организации, оказали поддръжка на въстанията от Арабската пролет през 2011 година Преди седмица Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет желаеха от Катар да затвори малкия екран.

Това е опит за заглушаване на самостоятелната публицистика в района и за оборване на свободата всеки да бъде чут и да бъде осведомен. Това не би трябвало да се позволява, се споделя в отворено писмо на „ Ал Джазира ".

Ние сме горди с нашата публицистика. Решени сме да продължим да предоставяме достоверна информация и да описваме историите на света от Кабул до Каракас и от Мосул до Сидни, продължава текстът.

Когато малкия екран стартира да излъчва през 1996 година, тя беше неповторима за Арабския свят. Повечето медии в региона по това време бяха държавно следени. „ Ал Джазира " беше нещо друго - изцяло самостоятелен глас с задача да чува и предава истории, които другояче биха били пренебрегнати, пишат създателите на писмото. Вярваме в нашата задача и в правото на хората да бъдат осведомени и да получават вести, които не са следени от управляващите, споделят те и прибавят, че правото да си осведомен е един от стълбовете на едно крепко общество.

От екипа не пропущат да оспорят и обвиняванията за иницииране на Арабската пролет: „ Обвинени сме, че сме пристрастни, че сме катализирали Арабската пролет, че имаме дневен ред и че избираме една група пред друга. Отхвърляме тези изказвания и нашите екрани са доказателство за нашата честност ".

Бяхме упреквани, тъй като „ Ал Джазира Арабик " беше първата, която имаше израелски представители и политици в ефира. Но в действителност искахме да се уверим, че сме посочили всички гледни точки. Били сме упреквани и в екстремизъм, когато интервюирахме членове на талибански групировки, само че в действителност бяхме тези, които задаваха сложни въпроси.

Също по този начин докладвахме за сериозни и евентуално неуместни въпроси в Катар. Разказахме за набези в Бахрейн, ОАЕ и Саудитска Арабия и показахме какво в действителност се случва. Египет освен нападна „ Ал Джазира ", само че и шокиращо затвори и осъди нашите сътрудници, чието само закононарушение беше тяхната ангажираност с огромната публицистика.

Страни като Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ могат да заглушат личните си медии и личната им независимост. Понеже „ Ал Джазира " се гледа от толкоз доста хора в Арабския свят, те желаят ние да изчезнем ", приключва писмото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР