Акушерките в България настояват за връщане на женските консултации в

...
Акушерките в България настояват за връщане на женските консултации в
Коментари Харесай

Акушерки настояват за връщане на женските консултации

Акушерките в България упорстват за връщане на женските съвещания в страната. Това стана ясно по време на конгрес, проведен в постройката на КНСБ на тематика: "Акушерката - подценяваната специалност ".

Милка Василева, ръководител на Българска асоциация на експертите по здравни грижи съобщи, че през днешния ден акушерките са по-малко в сравнение с е належащо да бъдат в страната, като дефицит има във всяка болница. Тя посочи, че огромният проблем е неналичието на съществуващата в предишното процедура на женската консултация, от която имат потребност освен родилките, а и всяка жена.

Акушерките желаят още почтено възнаграждение на труда им и основаване на благоприятни условия за рационализиране на специалността по този начин, че да трансфорат болката в вяра, оповестява Българска телеграфна агенция.

Емилия Казълова, ръководител на Алианса на българските акушерки съобщи, че в действителност множеството от акушерките у нас са в предпенсионна възраст и работят на няколко места с цел да свързват двата края. Професията им е доста виновна, защото с изключение на за живота на новороденото акушерките се грижат и за живота на родилката. "Оставаме в задния двор на медицината ", установи Казълова. По думите й в годините в действителност са почнали да третират акушерката като помощник на лекаря, а дамата в действителност има потребност от нея.

Според Казълова в провинцията казусът с дефицита на акушерки е още по-сериозен, защото там освен акушерките са малко, само че и не съществува опция за промяна на работното място. "Колегите са по-пасивни и по-обрани в настояванията си, тъй като се опасяват за работните си места ", разяснява още Казълова.

По думите й се стига до парадоксът една млада акушерка да получава по-малко от една санитарка с повече трудов стаж. Юлия Кадийска, фоторепортер, която неотдавна роди втората си рожба Тома в МБАЛ "Надежда " разяснява, че с помощта на акушерската помощ в болничното заведение, раждането е минало доста по-бързо и елементарно. Младата майка е родила единствено благодарение на акушерка. "Мисля че може да се заложи много повече на акушерките. Изцяло акушерката ми оказва помощ и ме направлява. Веднага ми дадоха бебето, гушнах го на голо. Това способства да имам кърма и да го храня ", добави Кадийска.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР