Акушерките настояват началното им възнаграждение да е най-малко три минимални

...
Акушерките настояват началното им възнаграждение да е най-малко три минимални
Коментари Харесай

Акушерките искат стартова заплата от най-малко три минимални

Акушерките упорстват началното им заплащане да е минимум три минимални заплати. Това е едно от настояванията, които разискаха участниците в спорен конгрес "Акушерката - подценената специалност ".

Специалистите упорстват още за нормативни промени, посредством които законово да се регламентират пренатални, постнатални и патронажни грижи в извънболничната помощ за подрастващи, за бременни, за млади майки и новородени деца, съобщи Българска телеграфна агенция.

Друго искане, към което се сплотяват акушерките, е изработването на стандарт с точни и ясни права, отговорности и пълномощия на акушерките, въвеждане на законодателна опция за независима акушерска процедура в извънболничната помощ, обезпечено продължаващо образование, както и почтено възнаграждение на труда им.

Предизвикателствата в специалността са свързани с неравнопоставеност поради другия статут на благосъстоятелност на лечебните заведения, в които работят, работа на повече от едно място, вменяване на несвойствени отговорности, нарушен баланс на труд и отмора, прочувствено безсилие, липса на кадрова политика, неспособност за в допълнение образование за рационализиране поради ангажираност, липса на законов правилник по професионалното направление, пренебрежение на специалността и незадоволителна политическа ангажираност, сподели Антоанета Димитрова, заместник-председател на Българската асоциация на експертите по здравни грижи. По думите й всичко това води до отрицателни последствия за системата и за здравето на обществото.

Исканията на акушерките ще бъдат изпратени до президента, до ръководителя на парламентарната комисия по опазване на здравето, до министъра на опазването на здравето, до омбудсмана и до синдикатите.

Участниците във форума бяха поздравени от заместник-председателя на парламентарната комисия по опазване на здравето Лъчезар Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР