Акушерките и медицинските сестри да могат да отварят частни практики.

...
Акушерките и медицинските сестри да могат да отварят частни практики.
Коментари Харесай

Акушерки и медицински сестри ще могат да отварят частни практики, предижда закон

Акушерките и медицинските сестри да могат да отварят частни практики. Това е записано в проектозакон на здравното министерство. Медицинските експерти сигнализират обаче, че в новите правила е заложено, че не могат да работят със Здравна каса, а това лимитира достъпа на пациенти до услугите им.

Синът на Вилиана Георгиева е на едвам две седмици. Жената споделя, че е извънредно признателна на акушерките, които са били до нея по време на бременността и раждането. Новото предложение на здравните управляващи ще даде опция при неусложнени бременности независимо да ги следят и наблюдават. Казват, че такава опция има в доста европейски страни, както и в Съединени американски щати.

,,Това ще даде опция за по-добра здравна грижа за бременните жени'', изясни акушерката Надежда Стаменова пред Нова телевизия.

Има едно огромно "но " - законодателят лимитира акушерките и медицинските сестри да не могат да подписват контракти със Здравната каса. С други думи - пациентите ще би трябвало да заплащат по ценоразпис, въпреки и да са здравноосигурени.

,,Малко като врата, която е сякаш необятно отворена, само че там в действителност има една дебела стъклена бариера. Ще се окаже, че дамите имат потребност, акушерките могат да дават грижа, законът дава опция за подобен кабинет, само че не позволява финансиране'', добави Стаменова.

От Министерството на здравеопазването към този момент не разясняват тематиката, тъй като тече интервал, в който се одобряват оферти. В претекстовете към проектозакона е записано, че с смяната се цели пациентите да имат повече избор, а като резултат - да се привлекат младежи към тези специалности.

Но и адвокати са скептични към рестриктивните мерки от законодателя за акушерките и медицинските сестри.

''Не им дава опция - единствено на тях, само, да работят със здравната каса. Това може да докара и до отлив - до липса на предпочитание медицинските сестри да основават такива лечебни заведения, а сега сме в обстановка, в която се опитваме да подтикваме медицинските сестри и акушерките да останат в България'', разяснява юрист Мария Шаркова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР