Акушерката Емилия Ковачева е нанесла най-малко 39 удара на бебето

...
Акушерката Емилия Ковачева е нанесла най-малко 39 удара на бебето
Коментари Харесай

Акушерката удряла Никол с юмруци най-малко 39 пъти


Акушерката Емилия Ковачева е нанесла минимум 39 удара на бебето Никол Димитрова, само че има и доста интервали, в които с фигурата си е закривала дейностите си от камерата. Фиксирани са и голям брой притискания с ръце по главата на детето, душене по шията, мощни разтърсвания, превръщане с главата надолу, а и други насилствени дейности по отношение на Никол.

Това написа арбитър Владимир Астарджиев от Софийския градски съд в претекстовете си към присъдата на Ковачева. Те бяха оповестени във вторник.

Акушерката, която е подсъдима за опит за ликвидиране на новородено, получи 18 година затвор на първа инстанция на 15 септември 2017 година Предстои делото да се гледа от Софийския апелативен съд.

Малката Никол се ражда на 14 април 2015 година изцяло здрава с растеж 52 см, тегло 3,230 кг и обиколка на главичката 34,5 см. В нощта против 18 април 2015 година пеленачето, което е едвам на 3 дни, е пребито с юмруци и плесници в стаята за новородени. Според записите от камерите първите два удара са в 1,49 ч, а последните внезапни плесници са в 3,03 ч.

Преди дни бащата на Никол Румен Димитров показа, че вследствие на ударите по главичката момиченцето е отключило епилепсия.

“Побоят е траял доста дълго време. Тя е нанасяла жестоки удари на беззащитно създание на три дни, което не е било в положение да окаже опозиция или да повика помощ”, написа в претекстовете си съдията.

Според него фактът, че Ковачева е акушерка, т.е. човек, предназначен да оказва профилирани грижи в първите дни от живота на човешките същества, разкрива извънредно "садистично отношение по отношение на Никол и я характеризира като нечовечен и безсъвестен човек ".

"С нанесения на тридневното бебе побой, целящ умъртвяването му, подсъдимата е демонстрирала своята безсърдечност и свирепост, както и цялостна индиферентност за главните права на другите - в това число правото на живот ", се споделя в претекстовете.

Причината, заради която акушерката се е отнесла с такава свирепост с момиченцето, по този начин и не става ясна в хода на делото. Тя твърди, че не е удряла детето. Според Астарджиев какъвто и да е обаче съответният претекст, “подтикнал я да направи опит да убие Никол, няма нищо, което да оправдае и омаловажи стореното от нея”.

Той приема, че има завършен опит за ликвидиране, само че желаната от акушерката гибел на пеленачето не е настъпила само с помощта на лекарите от болница “Токуда”.

На първа инстанция Ковачева не е получила най-тежкото наказване, планувано в закона - пожизнен затвор, тъй като не е осъждана, вдовица е, която сама устоя две дъщери, към момента учещи.

Съдията обширно разяснява записите от камерите в стаята за новородени в болница “Софиямед”, запечатали ударите на акушерката. Основното изказване на нейния юрист Владислав Янев бе, че те са манипулирани и не може да бъдат доказателства по делото.

“Въпреки че са отвън рамките на наказателния развой, може да се употребяват в наказателното производство”, е мнението на Астарджиев.

Причината е, че записът е осъществен на законно съображение, защото на входовете на болничното заведение е имало предизвестие. Самата Ковачева също е знаела за видеозаснемането в постройката и е дала своето документално единодушие. Съдът обръща внимание, че всички записи задълбочено са изследвани от тройна и петорна експертиза.

По делото е потвърдено още, че достъпът в отделението по неонатология е ставал единствено с чип-карта. Така че през нощта против 18 април 2015 година в отделението не са влизали външни хора, а при децата сред 1 и 6 часа е била само Ковачева.

Съдията оборва и тезата на юрист Янев, че тя е била принуждавана да кара по 24-часови смени.

Той отбелязва, че Ковачева фактически е карала двойна промяна, само че е била съгласна, защото имала материални усложнения и поемала спомагателна работа.

“Изработването на две поредни 12-часови смени спестявало разноски за пътешестване до Самоков, само че в това време я преуморявало”, споделя съдът.

Ковачева обаче не е била принуждавана да работи изключително и е можела да откаже поемането на 24-часови наряди.

“Всички разпитани по делото очевидци, които са били наясно с нейното обществено, фамилно и материално състояние, са единомислещи, че тя е поемала повече наряди, с цел да има икономическа полза, като графиците за наряди постоянно са били съгласувани с нея и нейните желания”, споделя съдът. Затова и липсвали всевъзможни учредения да се одобри, че в нощта против 18 април тя е била под въздействието на някакви непредвидими и непредвидени фактори, намирала се в ненормално положение и тези външни фактори са стимулирали нейното държание във връзка с децата.

В претекстовете се загатва, че тя е упражнила принуждение и по отношение на други бебета, само че защото няма обвиняване за това, съдът не го разяснява.

Съдия Владимир Астарджиев прочете присъдата предишния септември. Заради неналичието на претекстовете обаче до момента процесът не можеше да продължи нагоре по инстанциите. През това време Ковачева е под домакински арест./www.dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР