Акушер-гинеколозите на „УМБАЛ-Пловдив диагностицираха огромен тумор на 14-годишно момиче. За

...
Акушер-гинеколозите на „УМБАЛ-Пловдив диагностицираха огромен тумор на 14-годишно момиче. За
Коментари Харесай

В „УМБАЛ-Пловдив“ диагностицираха 4-килограмова киста у дете на 14 години

Акушер-гинеколозите на „ УМБАЛ-Пловдив " диагностицираха голям израстък на 14-годишно момиче. За благополучие образуванието, което е с тегло над 4 кг, и с размери 65/50 см, е доброкачествено.

Девойката и родителите й търсят помощ в лечебното заведение, тъй като има мощни болки в корема и усеща тежест. При прегледа медиците откриват, че коремът е толкоз огромен, че дребната пациентка наподобява като в напреднала бременност.

Направеният в болничното заведение скенер открива, че в корема има доста огромен израстък на единия яйчник, който е избутал останалите органи настрана. Пациентката е преведена за хирургична намеса в Клиниката по Детска хирургия в УМБАЛ „ Св. Георги ".

Изследванията там демонстрират, че тийнейджърката има муцинозна киста на яйчника, която е най-вече незлокачествен израстък. За него е известно в медицината, че може да доближи огромни размери. Те са редки при девойките преди пубертета, по време на бременност и след менопаузата, като прогнозният пик на разпространяването на патологията е от 30 до 50 години. Единствените признаци са болки в корема и увеличение на неговия размер, както и кървене.

Според АГ експертите процесът при пациентката е с 3-4 годишна история. Те показаха, че сходни случаи са относително редки, а съветът им към родителите е да наблюдават недоволствата на децата си и да търсят лекарска помощ, в случай че виждат повишаване на корема.

В момента има доста завишение на хирургичните гинекологични интервенции в „ УМБАЛ-Пловдив " след анулацията на заповедта на здравния министър да не се правят планови интервенции по отношение на пандемията от COVID-19.

Днес беше отстранена още една огромна също доброкачествена киста от яйчника на 64-годишна пациентка. Жената е призната с отичане и болки в корема. Изваденото образувание е с дължина 12 см.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР