Акулите са известни със скоростта и пъргавостта си във водата,

...
Акулите са известни със скоростта и пъргавостта си във водата,
Коментари Харесай

Ето каква е тайната на кожата на акулите

Акулите са известни със скоростта и пъргавостта си във водата, само че до неотдавна за учените бе мистерия по какъв начин грапавата им кожа подкрепя бързината и гъвкавостта на придвижванията, пише Live Science.

Ето за какво учени от Харвардския университет сътвориха изкуствена кожа на акула посредством сканиране на същинско животно. За оптимален натурализъм те използваха триизмерно принтиране върху гъвкава мембрана.

Оказава се, че тази специфична кожа усилва скоростта на плуване с до 6,6 %. Повърхността на тялото на акулата наподобява безпрепятствено, само че в реалност се състои от микроскопични люспи, наречени зъбци.

Тези дребни издатини нарушават течението на водата по време на придвижване и в действителност понижават триенето. Учените от Харвард за първи път са съумели да измерят резултата на грапавата кожа на акулата върху скоростта. 

Следващата стъпка на изследователския екип е да тества по какъв начин смяната на подредбата на зъбците въздейства на придвижването при плуване. Изкуствени кожи на акула няма обаче скоро да са налични за хората, защото изработването им е прекомерно комплицирано

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР