Актьорите от благоевградския Драматичен театър Никола Вапцаров излязоха на протестен

...
Актьорите от благоевградския Драматичен театър Никола Вапцаров излязоха на протестен
Коментари Харесай

Благоевградският театър излезе на протест в подкрепа на директора си

Актьорите от благоевградския Драматичен спектакъл " Никола Вапцаров " излязоха на протестен протест. Те ще вършат това всеки ден, а през днешния ден в първия им митинг се включи и ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Напрежението в театъра беше предизвикано от решението на Върховния касационен съд (ВКС), който възвърне като шеф Александър Галперин - уволнен дисциплинарно от министъра на културата през 2018 г. 

Екипът на културната институция обаче излезе с писмо в отбрана на актуалната директорка: " Ние желаем госпожа Маргарита Мачева да продължи да построява лицето на театъра такова, каквото е сега. Заставаме твърдо зад метода, по който театъра е ръководен през последната година и половина ", съобщи участник в митинга пред кореспондента на БНР. 

Както " Сега " преди време писа, 30-годишната Маргарита Мачева е най-младият сценичен шеф у нас, а методът, по който тя менажира благоевградската сцена, е измежду ярките образци за пресен лъх в обеднелите ни провинциални театри. 

Все още няма отговор на писмото, изпратено от колектива на театъра до министъра на културата, в което упорстват да се резервира настоящето управление, дало " финансова непоклатимост, спокойна атмосфера и креативно самочувствие " на театъра, ръководен от 7 краткотрайни шефа през последните 10 години. " Предвид обстановката в страната не сме и очаквали... Виждате, че народът е истерясал с други проблеми, което е обикновено може би ", споделиха участниците в митинга.

Засега екипът на театъра не планува радикализиране на митинга: " Единственото, което на този стадий можем да създадем, е всеки ден в границите на обедната отмора, ние да заявяваме нашето мнение ".

" Държа да отбележа, че държим общността в Благоевград и Общината да поддържат своите създатели, тъй като те доста бързо по пътя, по автомагистралата могат да отидат в София и повече няма да се върнат тук ", уточни Мутафчиев. Той акцентира, че даже Александър Галперин да бъде възобновен на поста шеф на театъра в Благоевград, актьорите и целият екип ще продължат да работят и да не пречат на представленията. „ Ако погледнем по-артистично на събитията, театърът е дом на тези създатели и като всеки човек, който има свои дом, го пазят от нашественици. Това вършат сега сътрудниците. Проблемът е доколко господин Галперин се е справял сполучливо финансово с институцията и доколко Министерството на културата е взело решение да го освободи първия път. Всичко е в ръцете на Министерството “, означи пред " Радио Фокус " шефът на САБ. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР