Майкъл Гамбън, който изигра Дъмбълдор във филмите за Хари Потър, почина на 82

...
Актьорът-ветеран Майкъл Гамбън, който беше известен на мнозина с ролята
Коментари Харесай

Актьорът-ветеран Майкъл Гамбън, който беше известен на мнозина с ролята си на директора на Хогуортс Албус Дъмбълдор в шест от осемте филма за Хари Потър, почина, съобщи неговият публицист в четвъртък. Той беше на 82.

В изявление на семейството му, издадено от неговия публицист, се казва, че той е починал след „пристъп на пневмония“.

„Съкрушени сме да обявим загубата на сър Майкъл Гамбън. Любим съпруг и баща, Майкъл почина мирно в болница със съпругата си Ан и сина си Фъргюс до леглото му“, каза семейството му.

Без значение каква роля е поел в кариера, продължила повече от пет десетилетия, Гамбън винаги е бил незабавен разпознаваем по дълбоките и провлачени тонове на гласа му. Той беше избран за ролята на много обичания Дъмбълдор след смъртта на своя предшественик Ричард Харис през 2002 г.

Веднъж той призна, че не е чел нито една от най-продаваните книги на Дж. К. Роулинг, твърдейки, че е по-безопасно да следва сценария отколкото да бъдете твърде повлияни от книгите. Това не му попречи да въплъти духа на професор Дъмбълдор, могъщият магьосник, който се бори срещу злото, за да защити учениците си.

Въпреки че ролята на Потър издигна международния профил на Гамбън и го представи на ново поколение фенове, той отдавна е признат за един от водещите актьори на Великобритания. Работата му обхваща телевизия, театър и радио и той участва в десетки филми от „Госфорд парк“ до „Речта на краля“ и анимационния семеен филм „Падингтън“.

Гамбон е посветен в рицар за заслуги към драмата през 1998 г.< p>Роден в Ирландия на 19 октомври 1940 г., Gambon е израснал в Лондон и първоначално е обучен като инженер, следвайки стъпките на баща си. Дебютира в театъра в постановка на „Отело“ в Дъблин.

През 1963 г. получава първия си голям пробив с второстепенна роля в „Хамлет“, началната постановка на Националната театрална компания, под ръководството на легендарния Лорънс Оливие. .

Гамбон скоро става известен театрален актьор и получава признание от критиците за водещото си изпълнение в „Животът на Галилео“, режисиран от Джон Декстър. Той често е номиниран за награди и печели три пъти наградата "Лорънс Оливие" и два пъти театралните награди на "Кръгът на критиците".

Актьор с много таланти, Гамбън също е носител на четири желани награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство за своите телевизионна работа.

Той стана известно име във Великобритания след главната си роля в сериала на BBC от 1986 г. „Пеещият детектив“, написан от Денис Потър и смятан за класика на британската телевизионна драма. Гамбън спечели BAFTA за най-добър актьор за ролята.

Гамбон беше многостранен актьор, но веднъж каза пред BBC за предпочитанията си да играе „злодейски герои“. Той играе гангстера Еди Темпъл в британския криминален трилър „Layer Cake“ — рецензия на филма от New York Times споменава Гамбън като „надеждно отличен“ — и сатанински престъпен бос в „The Cook, The Thief, His“ на Питър Грийнауей Съпруга и нейният любовник.“

Той също имаше роля като крал Джордж V в драматичния филм от 2010 г. „Речта на краля“. През 2015 г. се завръща към творчеството на J.K. Роулинг, която поема водеща роля в телевизионната адаптация на книгата й „The Casual Vacancy“.

Гамбон се оттегли от сцената през 2015 г., след като се бореше да запомни репликите си пред публика поради напредването на възрастта си. Веднъж той каза пред списание Sunday Times: „Ужасно е да го призная, но не мога да го направя. Това разбива сърцето ми.”

Актьорът винаги е бил защитен, когато става въпрос за личния му живот. Той се жени за Ан Милър и имат един син, Фъргюс. По-късно той има двама сина от сценографката Филипа Харт.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР