Актьорът Валери Йорданов съди директора на Народния театър Иван Вазов“

...
Актьорът Валери Йорданов съди директора на Народния театър Иван Вазов“
Коментари Харесай

Валери Йорданов съди директора на Народния театър

Актьорът Валери Йорданов съди шефа на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ Васил Василев. Това разгласи самият той на конференцията на група артисти и режисьори, основали „ Движение за просвета “, посредством която желаят промени в закона за културните институти. „ Аз персонално съм завел дело против господин Василев, беше върнато, само че ще го заведа още веднъж “, съобщи звездата от „ Хъшове “.

Криза

Адвокатката на артиста Клеоника Арабаджиева посочи пред „ Телеграф “, че делото е за причиняване на неимуществени вреди към абсурда с режисьора Александър Морфов. Валери е измежду най-верните му поддръжници и същински гори в неговата идея. В началото на декември той постъпи в болница, откакто получи рецесия, събирайки подписи в отбрана на Морфов. Тогава той се оплака, че от театъра са му желали фотоси по вайбъра, с цел да потвърди, че е в лечебното заведение, питали са доктора му за болничния, а на сутринта са му създали и инспекция. Той упрекна за напрежението и влошеното си здраве шефа, а малко по-късно му е завел делото.

Билети

Валери Йорданов разгласи, че 30 души са напуснали Народния спектакъл, откогато Васил Василев пое директорския пост. „ Елена Телбис, излезе в неплатен отпуск, потегли си омерзена. Захари Карабашлиев, Явор Гърдев (за него не знам какво му е ситуацията в момента), основният инженер Венци Енчев също, като в този момент на негово място работят 6 индивида “, съобщи артистът. Той описа, че щатът на Народния е бил 231 души, а в този момент са 312 – т.е. 81 души са назначени за 4 месеца, като съгласно него напущат експерти и на тяхно място идват определени лица от Василев. Според него има и огромен проблем с дискриминирането. „ Винаги е имало до 250 места за възпитаници и пенсионери с понижение. Това е по стратегия на Министерство на културата. Тези билети ги няма, няма ги тези места. Общо 10 места на близки се раздават ", сподели Йорданов. За него е проблем и нарастването на билетите, като посочи, че билетите за неговия моноспектакъл " Караконджул ", както и за „ Шърли Валънтайн “ на Албена Колева са с най-скъпите билети, с цел да се откажат хората да ги купуват. Той изреди и случаите, в които е трябвало артисти от Народния да дават писмени пояснения пред Василев.

Маршрут

Освен от Валери Йорданов, „ Движение за просвета “ бе показано още от Албена Колева, Камен Донев, Лилия Абаджиева, Костадин Бонев, Никола Додов и проф. Георги Каприев. Те оповестиха, че на 16 март провеждат шествие, което ще стартира от Министерството на културата (МК). „ Това ще бъде проява, на която ние ще се постараем да представим текст, който да бъде подаден в съответната държавна институция. Ние не протестираме въобще. Ние задаваме параметри, по които би трябвало да се работи. Шествието ще мине през президентството и ще дебаркира пред Министерския съвет “, изясни проф. Каприев. Артистите споделиха още, че желаят да се създадат промени в закона за културните институти, в това число и в регламента за състезанията за шефове, с цел да има кой да носи отговорност.

„ Телеграф “ потърси шефа на Народния спектакъл Васил Василев за коментар на изявленията по негов адрес от конференцията на „ Движение за просвета “, само че той избра да резервира безмълвие.

Камен Донев: С кални ботуши се потъпква светинята

Камен Донев е прочел десетте страници за дисциплинарното уволняване на режисьора Морфов, само че в никакъв случай до момента не бил виждал " зад толкоз леден и спретнат, юридически изискан текст да прозират завист, неприязън, празненство на чиновника. Някой, който смачква различен със силата на закона ". Според него не може в театъра да важи дисциплинарното уволняване по Кодекса на труда. „ Законът някак си не взема решение казуса, когато той минава в морално измерение. Какво значи писмен знак, алинея, правна окопана територия, брилянтно дерижирана и менажирана от някакъв си човек. С кални ботуши да се потъпква светинята на театъра ", сподели още артистът. За него Василев е дерайлирал, и то от дълго време. „ Всички му треперят и не смеят да кажат нищо, пазят си заплатите. Ако те не смеят, би трябвало да има някой да им каже “, съобщи още Донев.

Албена Колева: Превърнаха ни в завод за капачки

Според актрисата Албена Колева атмосферата в Народния спектакъл е нарушена със записи от подготовки, на които актьорите си казвали нелепости, вицове и смешки, които " не са за пред хора ". „ Трябва да се преборим с този подтекст на закона в Кодекса на труда, който ни поставя наедно с производството на всеки един завод - на капачки, бутилки или облекла. Там служащите имат нормирано работно време - ние, актьорите, нямаме ", сподели още актрисата. Тя посочи, че театралите много постоянно не могат да спят, тъй като мислят за представления, тъкмо и по тази причина не са равни с другите чиновници. " Има дни наред, които не може да мигнеш. Творчеството обгръща цялото ни положение, мислиш какво ти следва. Трябва да поставим старания да се промени със закон за театъра, някакви нови наредби ", съобщи дъщерята на Тодор Колев и добави, че шефът Василев " вкарва Сашо в производството на салфетки ". „ Театърът се случва в свободата на духа на едни хора. Не може ти, марширувайки, да правиш спектакъл. В театъра би трябвало да влезеш с въодушевление, да има атмосфера. Затова толкоз приказваме за атмосферата в Народния спектакъл. Атмосферата е значима ", заключи тя.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР