Актьорът от Хари Потър Майкъл Гамбън почина на 82 години

...
Майкъл Гамбън, който изигра мъдрия професор Албус Дъмбълдор във филмовия
Коментари Харесай

Майкъл Гамбън, който изигра мъдрия професор Албус Дъмбълдор във филмовия франчайз за Хари Потър, почина на 82 години.

Гамбон започва да играе на сцената в началото на 1960 г. и по-късно се премества в телевизията и киното. Известни филмови роли включват мафиотски лидер в The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover на Питър Грийнауей през 1989 г. и възрастния крал Джордж V в The King's Speech на Том Хупър през 2010 г.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Променя ли се представянето на арабите в Холивуд?Холивуд ме накара да се мразя – трябва да се извиня„Небето е границата" за Рексам след промоцията на „Холивуд“ Докато холивудските писатели се връщат на работа, какво има в новото трудово споразумение?край на списъка

Но най-известната му роля беше на Дъмбълдор, герой, който той пое в третата част от поредицата от осем филма, след като замени покойния Ричард Харис през 2004 г.

Гамбон омаловажи похвалите за представянето си и каза, че просто е играл себе си „с набола брада и дълга роба“.

Майкъл Джон Гамбън е роден на 19 октомври 1940 г. в Дъблин в семейството на шивачка и баща инженер. Семейството се премества в Камдън Таун в Лондон, когато Гамбън е на шест години, тъй като баща му търси работа в следвоенното възстановяване на града.

Гамбон напуска училище на 15-годишна възраст, за да започне инженерно чиракуване и на 21 вече е напълно квалифициран. Въпреки това той също беше член на аматьорска театрална група и винаги е знаел, че ще играе, каза той пред вестник The Herald през 2004 г.

Той се вдъхновява от американските актьори Марлон Брандо и Джеймс Дийн, за които вярва, че отразяват страха на тийнейджърите.

Гамбон изгради репутацията си на сцената през 60-те години. 1980-те привличат по-широко внимание с главната роля в телевизионното шоу от 1986 г. „Пеещият детектив“, в което той играе писател, страдащ от изтощително кожно заболяване, чието въображение му осигурява единственото спасение от болката му. Изпълнението му спечели една от четирите награди BAFTA.

Също така спечели три награди "Оливие" и две награди за актьорски състав на Гилдията на актьорите за "Госфорд Парк" и "Речта на краля".

Гамбон е произведен в командир на Британската империя през 1992 г. и е посветен в рицар за заслуги в драмата през 1998 г., нещо, което той нарече „хубав малък подарък“ – въпреки че не използва титлата.

Палав човек, той често си измисляше истории. В продължение на години той показваше на колеги актьори подписана снимка на Робърт де Ниро, върху която сам се надписа, преди да срещне американския актьор.

Той разкри в епизод на The Late Late Show в Ирландия, че е убедил майка си, че е приятел с папата.

Гамбон се оттегли от сцената през 2015 г., след като страдаше от дългосрочни проблеми с паметта, но продължи да играе на екрана до 2019 г. Той каза на интервюиращ през 2002 г., че работата му го кара да се чувства като „най-щастливия човек на света“.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР