Актьорът и режисьор Рутгер Хауер умря на 75-годишна възраст. Както

...
Актьорът и режисьор Рутгер Хауер умря на 75-годишна възраст. Както
Коментари Харесай

Тъжна вест! Отиде си прочутият Рутгер Хауер

Актьорът и режисьор Рутгер Хауер умря на 75-годишна възраст. Както оповестява Variety, той умрял в дома си в Холандия на 19 юли след къса болест.

Според сътрудника на артиста Стив Кенис погребението на Хауер се е състояло през днешния ден.

През 1988 година Хауер е почетен със Златен глобус за най-хубав артист поради ролята му във кино лентата Sobibor Escape.

Той става най-известен с кино лентата Blade Runner.

По време на кариерата си Хауер взе участие допълнително от 150 кино лентата.

Русият, синеок, висок и хубав холандскси артист Рутгер Хауер си завоюва интернационална известност с всевъзможни функции – от сантиментални и екшън герои, до подли злодеи. Син на артисти, Хауер е роден в Брукелен, Холандия. Тъй като родителите му постоянно пътуват по турнета, Хауер и трите му сестри са отгледани от бавачка. Склонен към неподчинение по време на детството си, Рутгер обича да нарушава разпоредбите и порядките в учебно заведение и постоянно се забърква в неприятности.

Дядо му е бил морски капитан, и когато става 15-годишен, Хауер заобикаля от вкъщи си и работи една година на товарен транспортен съд. Както своя прародител, Хауер е далтонист, заради, което не може да продължи кариерата си като моряк. При завръщането си, младежът се записва във вечерно учебно заведение и стартира работа в строителството. Когато още веднъж напуща учебно заведение, родителите му го записват трагична школа. Въобразил си, че е стихотворец, Хауер прекарва времето си в писане на стихове и обиколки на амстердамските кафенета, вместо в учене.

Изключен е за отсъствия и за малко служи във военната авиация. Решил, че военния живот не му харесва, Хауер съумява да убеди командирите си, че не е напълно естествен и за известно време е изпратен в специфичен дом за хора с душевен проблеми.

Мястото е неприятно, само че Хауер остава там до момента в който убеди военните лекари, че за армията ще е по-добре да се отърве от него. Това е първата му огромна роля и той я изиграва извънредно добре. Отново се връща в актьорското учебно заведение и откакто го приключва, стартира работа в "Noorder Compagnie " (1967-73), театрална група, която пътува из Холандия и носи изкуството на театъра в най-малките селища.Бил е шеф, отговорник за костюмите и преводач (той приспособява „ За мишките и хората” на Стайнбек за сцената).

Там през 1968 среща огромната обич на живота си Инеке, надарена художничка и скулпторка. Слкючват брак през 1985. Дебютът му в киното е през 1969 с „ Monsieur Hawarden”, само че сцените в които взе участие отпадат при окончателния монтаж. Същата година, става доста известен с присъединяване си в ТВ сериала „ Floris”. Това е и началото на дългото му креативно съдействие с режисьора Пол Верховен. През 1973, звездата на Рутгер изгрява и на европейската кино сцена с кино лентата на Верховен „ Turkish Delight”. Базиран на провокиралия доста разногласия разказ на холандския публицист Ян Волкерс, филмът е номиниран за Оскар в категорията за най-хубав чуждоезичен филм през 1974. Американското премеждие на Рутгер стартира през 1981, където дружно със Силвестър Сталоун играе в „ Нощни ястреби”.

Това е филмът, който притегля към него вниманието на американската аудитория. Рутгер към този момент вижда нови благоприятни условия пред себе си и наема известният учител по разговор доктор Робърт Ийстън, с цел да го научи да приказва американски-английски без диря от европейски акцент – и с това става единственият европейски артист (разбира се, без британските) в положение да играе американски герои. Година по-късно играе с огромен триумф трагичната роля на клонинга Рой Бати в 'Блейдрънър' на Ридли Скот. Филмът се трансформира в класика на жанра, а първата му версия влиза в Националния Филмов Архив към Библиотеката на Конгреса. През 1982 Хауер се показва чудесно като Алберт Шпеер в 'Inside the Third Reich', и още веднъж потвърждава на публиката способността си да играе трагични герои.

Хауер е един от малцината международно сполучливи артисти, които имат почитатели както измежду феновете на екшън блокбъстери, по този начин и измежду ценителите на арт-киното.През 1985, той играе в магическия феодален филм на Warner Bros. 'Ladyhawke' с Мишел Пфайфър. Същата година се снима и в 'Плът и кръв”, който печели две холандски награди "Gouden Kalf ", за най-хубав филм и режисьор. Това си остава и до през днешния ден последният му филм с Пол Верховен. Следват две значими функции: злокобният Джон Райдър в 'Стопаджията', и ловецът на нарушители, Ник Рандал в 'Wanted - Dead or Alive'.

Вторият филм е първият му американски филм, в който на плаката името му е сложено над заглавието. През 1988 с ролята си на състрадателния съветски офицер в минисериала на CBS 'Escape From Sobibor', Хауер е награден със Златен Глобус. Ролята му на бездомника в „ Легенда за светия пияница” на Ермано Олми, му носи премията за "най-добър артист " от интернационалния кино фестивал в Сиатъл през 1988. Филмът получава и други влиятелни награди като Златен лъв във Венеция, а през 1990 е определен от японската аудитория за "Най-добър филм на годината ". В края на '80-те Рутгер влиза в листата на 50-те най-доходоносни артисти на значимото за шоубизнеса списание "Hollywood Reporter ". След останалите му филми са още 'Сляпа ярост', 'Salute of the Jugger', 'A Breed Apart', 'Surviving the Game', 'The Beans of Egypt, Maine', 'Mariette In Ecstasy' и 'Амелия Йърхарт: Последният полет”, с Даян Кийтън. През '90-те Рутгер все по-често избира да работи в самостоятелното кино и да играе необикновени и странни герои През 1992 списание "People " го включи в листата си на 50-те най-сексапилни мъже.

През 1994, когато навърши 50, още веднъж бе номиниран за Златен Глобус за ролята си във кино лентата на 'Fatherland'. През април 1999 Рутгер получи холандската премия за "Най-добър артист на века ", и това събитие бе маркирано от холандската телевизия, като през целия ден без спиране бяха предавани единствено филми с негово присъединяване.

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР