Актьорът Антон Радичев – звезда от култовия филм Оркестър без

...
Актьорът Антон Радичев – звезда от култовия филм Оркестър без
Коментари Харесай

Радичев: Това, което направи Богомил Грозев с мен, не е почтено

 Актьорът Антон Радичев – звезда от паметния филм " Оркестър без име “ и тв шоуто " Клуб НЛО “, през 2019-а означи 45 години на сцената. Той е един от интензивно работещите пенсионери в гилдията и продължава да играе в спектакли на Народния спектакъл. Страхува ли се от върлуващия ковид, какви ограничения взема, с цел да се опази, и какво предлага на възрастните хора, Антон Радичев показа пред " Ретро “. Големият български артист приказва и за връзката с някогашния си шурей Богомил Грозев. 

Plovdiv24.bg напомня, че към този момент някогашният водещ на новините по Нова тв Богомил Грозев, е новият шеф на Общински институт " Старинен Пловдив ".



- Г-н Радичев, страхувате ли се от върлуващия ковид?


- Нормално е като всеки човек да се тормозя и аз. Обаче не се нареждам по опашки в магазините, не вървя да се запасявам. Мисля, че това е естественото държание. Някои пазарят, презареждат се, след това ще им се скапе олиото. Всяко нещо си има период на валидност.

- Вие по какъв начин се пазите?

- Редовно си мия ръцете, в този момент ще вървя да диря маски, нека да намеря, и по този начин.

- А вярвате ли, че ракията бори вируса?

- Е, пийвам вечер по една ракийка (смее се). Не че имам вяра, но... Даже един другар ми сподели: " Що не си направиш греяна ракия? “ Е, за какво да я върша греяна, все тая.

- Одобрявате ли въвеждането на изключително състояние в страната?

- Нормално е. Даже малко са закъснели. Трябва да има изключително състояние. Онзи ден четох, че намерили четирима водачи на тирове в някакво заведение. Това е безконтролно държание. Нека да се направи всичко допустимо против разпространението на болестта. Въпреки че още не е пристигнал пикът. Но нека се разминем.

- Мислите ли, че българите са способни да съблюдават правила, да имат възприятие на отговорност освен към себе си, само че и към другите, или надвива егоизмът?

- Мисля, че в този момент, като вкараха тези закони, свързани със затвор, с огромни санкции за по 5 хиляди лева, българинът към този момент ще се уплаши и няма да се вършат нелепости. Егоизмът може и да надвива у някои, само че българинът е по този начин организиран, че когато има опасност от затвор и когато би трябвало да заплаща пари, той към този момент не помни за своя нарцисизъм, стартира да се тормози и да работи по различен метод. Защото единственото нещо, което стряска, са парите. Даже не става въпрос толкоз и за пандиза. Парите са това, което го стяга и го тормози българина.

- Като любим на публиката какво бихте посъветвали хората, изключително възрастните, които са най-застрашени?

- Да не излизат, да не вървят да пазарят по магазините, да не посещават поликлиниката, като усетят най-малкото нещо. А да се обадят на персоналния доктор. Това е най-важното. И оттова нататък да се работи, в случай че е належащо, да се изпрати кола и т. н. За да може да се предотврати разнасянето на вируса.

- Някои по-млади артисти, които са на цивилен контракти в театрите, се оплакаха, че този месец няма да могат да си платят сметките и страната би трябвало да ги подкрепи...

- И аз съм по този начин в Народния спектакъл, към този момент започнах 46-ата година на сцената. Вместо като мои много по-възрастни сътрудници, които са на половин заплата, аз съм на хонорар. Защото по този начин, като играя по-често, ще взимам повече пари, в сравнение с, в случай че съм на половин щат. Но в този момент при тези ограничения против вируса няма да взимам възнаграждения въобще. Но значимото е сега да се помогне на страната и да се ограничи разпространяването на болестта. Категорично трябваше да затворят театрите, тъй като другояче ще стане ужасно. И това, дето щяха да се продават билети през едно място, не е съществено. Ако има един болен човек в салона, той ще болести сума ти други хора.

- Макар и да вземате възнаграждения, вие сте пенсионер, по какъв начин се справяте с бита?

- Пенсията ми е дребна, не ми стига, само че добре, че още съм на сцената. Участвам и в много пиеси в частния театъра на Искра Радева " Искри и сезони “, само че и там паднаха представленията. Оправям се някак си. Аз не съм човек, който си разрешава скъпи неща. Слагам малко бензин в колата, едвам мога да се придвижвам до театъра и назад. Преди това имах един мерцедес, махнах го, взех кола, която гори по-малко, и се оправям някак си. Да, пенсията ми е дребна, не мога да се похваля. Пуснал съм молба в Министерството на културата за лична пенсия, само че към този момент няколко години нямам отговор оттова.

- Според мнозина отношението към пенсионерите у нас е незаслужено?

- Сигурно. Доста от тях вземат доста дребни пенсии, които за нищо не стигат – ток, парно, телефон, храна, медикаменти – какво да платиш по-напред. Но хората в провинцията, на село, си гледат животинки, гледат си градини с домати, затварят си консерви и по този метод се оправят. А младите им оказват помощ с някакви средства.

- Вълнува ли ви политиката?

- Не се вълнувам от политика. И мисля, че по този начин е по-добре.

- Скоро бяхте в лековит център в Павел баня, какви болежки имате?

- Когато намеря време и опция, вървя в Павел баня, тъй като през 2010 година ми направиха интервенция от дискова херния. Като отидох за първи път, видях едни млади здрави момчета и ги попитах за какво са тук. И те страдали от дискова херния, само че откогато идвали два пъти в годината по 10 дни в Павел баня, нямали болки и не запомнили към този момент за казуса. Там се вършат процедури с лечебна вода, само че повече от половин час не би трябвало да се стои в нея. И тя не би трябвало да е доста гореща, би трябвало да е 33-34 градуса, както е там. На мен ми вършат по четири процедури дневно, обичаен и подводен масаж... След това се усещам добре и по тази причина вървя по два пъти в годината.

- В " Оркестър без име “ героя ви го цакаха с топла бира, с какво го цакат в този момент българина?

- Сега към този момент не цакат с топла бира, тъй като заведенията са частни и никой повече няма да им стъпи. Днес ни цакат с пенсиите, със сметките. Ето в този момент имам дело с " Топлофикация “.  Аз съм си изключил радиаторите, само че са ми надписали сметките за тръбите. И без да ме питат, без да ме викат на правосъдни каузи, без да ми пращат известия, ме осъждат и ми поставят лихви. Изведнъж се оказа, че би трябвало да заплащам хиляда левове, разходи за делата, за юристи, смут. Чакам да забележим какво ще стане. Дали са ме на частен правосъден реализатор, който ми стопира всички сметки в банката и там съм на минус. Само ми разрешават да си изтегля пенсията. А всички възнаграждения, които идват на банковата ми сметка, отиват при частния правосъден реализатор и " Топлофикация “. Но то пък в този момент няма да има възнаграждения, тъй че... Наел съм си юрист и ще забележим.

- Неотдавна споделихте, че още не е решен въпросът с към този момент някогашния ви шурей – тв водещия Богомил Грозев, който е ипотекирал вашия апартамент, с цел да изтегли заем, само че още не трансферира ипотеката на свое име. Има ли към този момент развръзка на този проблем?

- Не, не се е решил казусът. Аз се тормозя, тъй като в действителност пребивавам в жилище на банката. То си е мое, събориха ни къщата едно време, дадоха ми това жилище и внезапно... Ами като си се развел с щерка ми, незабавно реши този въпрос! Той ми сподели още преди година и нещо: Другата седмица ти се обаждам, Тонка, и се разбираме с тебе, пристигам, оправяме там нещата, трансферирам си заема. Аз приказвах с майка му, тя сподели, че е съгласна да трансферират ипотеката на някой от нейните жилища – тя има три. Но Богомил Грозев още нищо не е направил.

- Това честно ли е?

- Не е честно, несъмнено, споделил съм го хиляда пъти. Той си заплаща по този начин или другояче заема. Но за какво не го плащаш на някой от вашите жилища, а на моя апартамент, дето нямаш нищо общо към този момент нито с щерка ми, нито с мен, нито с никой.

- Според вас за какво не го прави?

- Не мога да схвана. Купи си нови коли, върви по чужбина да кара ски, по всички страни, въобще харчи си пари задоволително. Трябвали му 3 хиляди лв., с цел да трансферира ипотеката на различен апартамент. Аз дори му предложих да му дам 3 хиляди лв. пред нотариус, които той след време да ми ги върне и да се оправи тая работа. Той сподели: " Не, не, аз ще си оправя нещата. “ Ама то към този момент станаха много години. И по този начин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР