Актьор, режисьор, музикант, политик, преподавател, господин за един ден, но

Актьор, режисьор, музикант, политик, преподавател, господин за един ден, но ...

Да си спомним за Адама – истинският Шоумен № 1 на България.

Актьор, режисьор, музикант, политик, преподавател, господин за един ден, но романтик за цял живот – това е той – Тодор Колев. Адама, както е известен този магнетичен човек, утре щеше да навърши 80 години, ако беше жив. Отиде си през 2013-а, оставяйки след себе си цяла епоха в българския културен живот.

Уникалните образи, изиграни в едни от най-емблематичните български филми, сред които "Цар и генерал“, "Козият рог“, "Иван Кондарев“, "Двойникът“, "Господин за един ден“ и "Опасен чар“ разкриват само малка част от многопластовата личност на големия актьор.

Скандален ученик в училищата, но отличник в живота, Адама остава верен на себе си докрай. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ (1965г.). Още тогава надхитря с успех комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си, защото приемали само артисти с мастита фигура и мощен глас. 

Луда е и младостта му, изпълнена с безброй незабравими случки, особено в тандема с Ламбо, който веднъж залепва Адама със скоч за една от стените на асансьора им и звъни на жена му "да си прибере пратката, пътуваща към 11-я етаж“. Незабравими приятелства се раждат и в т. нар. "пловдивски период“, когато освен със Стефан Данаилов, Тодор Колев изживява едни от най-щурите си години в компанията на Цветана Манева и верния си другар Крикор Азарян.

"Не съм достатъчно глупав, за да се изживявам като оптимист“

Личният живот на актьора е белязан с върхове и падения, но никога със самота. След многото бурни авантюри, три брака и две деца, Адама си остава със същия неподвластен на времето "опасен чар“ и репликата: "Едно от най-големите умения на този свят е да се справиш със самотата.“

В началото на демокрацията Тодор Колев става народен представител във ВНС, а малко по-късно и културен съветник в посолството ни в Канада (1992-1993 г.) Това обаче не го възспира да признае, че в никакъв случай не би се върнал в политиката. В едно от последните си интервюта на въпроса дали иска отново да се намеси в политиката, актьорът отговаря:

"Не, в никакъв случай. Навремето влязохме в политиката, водени от най-добри чувства, от искреното желание да помогнем, ако можем. Преди 20 години не съм предполагал, че ще стане това…

Знаете ли защо се върнах от Канада? Никой не ме е карал да го правя, сам се върнах, защото видях, че няма никакъв смисъл. Това е българско посолство и там са същите сладури като в България…

Нашата политика не може да направи и крачка напред, защото я дърпа назад това назадничаво балканско мислене. Чудя се защо съм бил толкова наивен да вярвам навремето…, че откъде да дойдат тези хора?!“

Малко след завръщането си от Канада, именитият актьор създава и култовото предаване "Как ще ги стигнем...с Тодор Колев“, флагманът на българския шоубизнес, който винаги ще ни напомня за него – големият актьор, музикант и творец – мъж с много роли, но никога фалшив герой!

За да гледате видеото, трябва да активирате Javascript.

Тодор Колев и Лили Иванова

Източник: varna24.bg