Актуалната Серия 1 на BMW ще остави след себе си

...
Актуалната Серия 1 на BMW ще остави след себе си
Коментари Харесай

Спри, не си отивай!

Актуалната Серия 1 на BMW ще остави след себе си дупка, която може да бъде запълнена единствено от… идната генерация Серия 1. При промяната на поколенията обаче ще настъпи една доста основна смяна, тъй като бъдещият модел ще бъде с предно предаване. Затова е неизбежно още занапред да изпитваме носталгия към актуалната Серия 1, която е последният първокласен и високотехнологичен автомобил в компактния клас със задвижване на задните колела.

 54-1-6kol

Фактът, че след избран интервал от време тази кола ще спре да се създава, я прави още по-интригуваща. Всъщност автомобилните ценители не би трябвало да тъжат, тъй като сега те знаят какво ще изгубят, само че към момента не знаят какво ще завоюват. Инженерите на BMW надали ще ги разочароват със идната Серия 1, по-вероятно е да ги очароват.

 54-2-6kol

И въпреки всичко за ортодоксалните фенове на марката сегашната „ единица ” е доста специфичен модел, който след фейслифта разполага с още по-богато съоръжение, по-добри мотори и актуален дизайн. Колкото и гръмък да наподобява един автомобил неподвижен, същинските му качества проличават тогава, когато се движи. Именно на пътя, а не на паркинга, е силата на Серия 1.

 p90258000_highres_the-new-bmw-1-series

Прецизно, леко, непосредствено – за ръководството на този модел могат да се изредят доста епитети, които постоянно се срещат в авторевюта. И тук тези прилагателни ще бъдат на мястото си, само че би трябвало да бъдат допълнени с една къса характерност на автомобила. Той се държи в действителност безупречно и печели доверието още в първите километри, откакто лидерът вземе в ръце дебелия кожен волан. Когато върху скосената част на кормилото проличава вълшебната писмен знак М, това е знак за безкомпромисната подготовка на колата за върхово показване. Водачът би трябвало да прояви мъничко кураж и доста разсъдък, с цел да се наслаждения пълноценно на огромния капацитет на „ бавареца ”с провиснал десен крайник върху газта.

 54-3-6kol

По субективното мнение на създателя на тези редове, точно образцовото пътно държание, реализирано с съвършен баланс и спортни настройки на границата на комфорта, е едно от най-силните качества на сегашната Серия 1 със задно предаване. Компактният хечбек в тази си трансформация (защото се предлага и с xDrive задвижване на четирите колела) носи чистокръвни баварски гени под ламаринената си кожа. Стои като залепен върху асфалта и при висока скорост в завои, за което несъмнено способства електромеханичното кормилно сервоуправление – колкото повече завиват колелата, толкоз по-малко изпитание е належащо да се приложи върху кормилото.

 p90258001_highres_the-new-bmw-1-series

При Серия 1 има „ разделяне на труда ” – предните колела задават посоката, задните обезпечават сцеплението. Така задвижващата двигателна сила, която моторът изпраща към задните колела, не смущава по никакъв метод завиващите предни колела. Предизвикателството пред бъдещата Серия 1 е да съчетае хармонично и да реализира (поне) същото примерно държание и високо равнище на комфорт, когато виновни и за посоката, и за тягата са единствено предните колела и би трябвало да оползотворят висока мощ.

 p90257988_highres_the-new-bmw-1-series

По-голямата част от потребителите на коли в компактния клас не търсят толкоз мощни мотори, каквито има в гамата на Серия 1. Предлаганите дизелови и бензинови мотори са с запас от 109 до 340 конски сили и обезпечават отлична динамичност. 8-степенната автоматизирана трансмисия с лостчета за ръчна промяна на предавките от кормилото работи съвършено със задното предаване, което няма да бъде налично в идната Серия 1. И някак естествено се сещаш за рефрена „ Спри, не си отивай ”, когато знаеш, че един ден този модел ще бъде сменен от нов…

Леки промени във външния тип

Преминалите през фейслифт екземпляри от Серия 1 на BMW се разпознават извън по новата бъбрековидна решетка с черен силует, уголемените въздухозаборници в бронята и по-тесните LED фарове. Задните светлини резервират своята L-образна форма, само че са с ново оформление. Цветовата гама е обогатена с два нови лака – оранжев и наследник, уголемен е и изборът на джанти. Ауспуховата система приключва с мрачен хром.

 p90257979_highres_the-new-bmw-1-series

Промените в пътническата кабина не са доста и се откриват най-много по централната подпора, където са усъвършенствани превключвателите за ръководство на климатичната апаратура и аудиото. Кокпитът е насочен към лидера, като се оферират нови интериорни лайстни с хромирани приложения. Коригиран е дизайнът на вентилационните отвори.

Фокусът е напълно върху шофирането

В Серия 1 на BMW лидерът има удоволствието да работи с професионална навигационна система, която демонстрира изображение на 8,8-инчов пъстър екран. Интегрирането на персоналния смарт телефон се прави елементарно и прибавя нови улеснения по време на шофиране. Зареждането на телефона може да става безжично в особено завършена подложка, когато тази функционалност се поддържа от апарата.

 p90257963_highres_the-new-bmw-1-series

Високотехнологичното съоръжение на модела разрешава на лидера да разчита на необятен набор от системи за сигурност и комфорт. Круизконтролът с функционалност Stop&Go улеснява придвижването по бързи пътища и в запушване, защото приспособява скоростта съгласно трафика и транспортното средство начело, а при нужда автомобилът изцяло стопира. Благодарение на предната камера и базата данни в навигацията лидерът е осведомен навреме за рестриктивните мерки от пътните знаци и възбраните за изпреварвания, които също са съобразени по време на придвижване с круизконтрол.

 p90257967_highres_the-new-bmw-1-series

С компактните си размери Серия 1 е лесна за паркиране кола. При маневриране в помощ идва задната камера, която демонстрира доста чисто изображение с висока разграничителна дарба на екрана в кабината, а позицията на автомобила и траекторията му са маркирани с изменящи се в действително време съгласно позицията на кормилото динамични линии. Паркирането може да се прави и автоматизирано от самата кола с помощта на електронна система.

 p90257971_highres_the-new-bmw-1-series

Специален акцент в оборудването M Sport слага черния таван. Освен образния резултат, той основава доста характерна атмосфера вътре в автомобила. От една страна акцентира ниската височина и спортния жанр, а от друга затъмнява кокпита по натурален път, което концентрира вниманието на лидера и пасажерите върху контролните уреди и пътя начело. За това спомага и дискретното интериорно осветяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР