Актуалната пътнотранспортна обстановка и изпълнените мерки за подобряване безопасността на

...
Актуалната пътнотранспортна обстановка и изпълнените мерки за подобряване безопасността на
Коментари Харесай

Обсъдиха мерките за подобряване безопасността на движението по пътищата във Врачанско

Актуалната пътнотранспортна конюнктура и изпълнените ограничения за възстановяване сигурността на придвижването по пътищата в област Враца за първите девет месеца на годината бяха главните тематики в извършеното от заместител регионалния шеф Мирослав Комитски съвещание на Областната комисия по сигурност на придвижването. В срещата взеха присъединяване представители на общинските администрации и териториалните звена на изпълнителната власт, а посредством видеоконферентна връзка в съвещанието се включиха инспектори от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.
По данни на бранш „ Пътен надзор “ към Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Враца, от началото на годината в региона са регистрирани 503 пътнотранспортните катастрофи, от които 388 с нанесени материални вреди. При 115 от произшествията има потърпевши, като 12 лица са убити, а 148 - леко и тежко ранени. Анализът на специалистите показва като съществени аргументи несъобразената с пътните условия скорост, рисковите изпреварвания, неспазването на пътните знаци и сигнали, неизползването на предпазните колани, използването на алкохол, както и неспазване на разпоредбите за придвижване.
С цел възстановяване на пътнотранспортната конюнктура в региона, от Областно пътно ръководство – Враца увериха, че през сегашния месец са изпълнени действия по рехабилитация на избрани сектори от републиканската пътна мрежа. Осигурено е финансиране и за идни превантивни ремонтни действия. Експертите от Регионалната здравна ревизия подчертаха, че предварителната защита има забележителна роля за попречване възникването на ПТП, като акцент би трябвало да бъде подложен върху младежите и родителите. В тази връзка са извършени поредност от беседи и образования по пътна сигурност. От Регионалното ръководство на образованието означиха, че на територията на област Враца, в 6 учебни заведения и 3 детски градини ще бъдат построени площадки за образование по БДП. Петя Личева – специалист в РУО – Враца подчертава, че годишната ученическа викторина „ Да запазим децата на пътя “ ще бъде сменена с провеждането на „ Национално съревнование по БДП “. Състезанието е проведено в три кръга - общински, регионален и народен и е в него ще вземат участие възпитаници от 5-7 клас и от 8-10 клас.
Директорът на Областния съвет на БЧК – Враца Гергана Михалчева удостовери, че макар наложените ограничавания през последните месеци, не престават взаимните действия с общините и институциите по линия на предварителната защита за възстановяване на БДП и по линия на образованието на кандидат-шофьорите за оказване на първа долекарска помощ.
Началникът на бранш „ Административен “ към Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ Николай Димитров заключи, че на територията на област Враца са осъществени 51 интервенции по очистване на последствия от ПТП, като при тях е употребена профилирана техника за изваждане на потърпевши от аварирали МПС и за обезопасяване на пътното платно.
Представители на общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мизия и Мездра означиха, че продължава осъществяването на разнообразни действия по направление „ Пътна сигурност “, в това число поддържане на крайпътните пространства, знаковото стопанство и пътната маркировка. Организират се и голям брой начинания измежду подрастващите за предварителна защита.
Предвид идната подготовка за правене на Областната план-програма и Годишен регионален отчет, свързани с ограниченията за възстановяване БДП в региона, представители на общините, взаимно със бранш „ Пътен надзор “, ще извършат обходи на общинската и улични пътни мрежи, за определяне на моментното им положение, имайки поради и настъпването на есенно-зимния сезон. Обобщената информация ще бъде предоставена на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР