Актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020-та може да

...
Актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020-та може да
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета - реалности и алтернативи

Актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020-та може да се назова скица за оцеляване на страната. В обстановка на непредвидимо развиване на епидемията както у нас, по този начин и по света, философията, която държавното управление предложи при признатата актуализация, е само вероятната. Та обезпечава действието на държавните институции - администрация, пенсионна и здравна система, защита и сигурност, чието финансиране е обезпечено - и на възмездната поддръжка, която ще бъде предоставена както за жителите, по този начин и за компаниите. Предложенията на опозицията имат за цел да прибавят към държавните ограничения и такива, които са свързани с безплатна помощ. Но такава безплатна помощ съществено заплашва освен финансовата обезпеченост на държавните институции, само че и финансовата непоклатимост на страната като цяло.

На процедура актуализацията на параметрите на държавния бюджет са изчислени въз основа на предстоящите провали от изключителното състояние, с концепцията, че то ще работи доникъде на месец май. При такава догадка държавното управление е заложило стесняване на приходите от 2.44 милиарда лв. и над 1 милиарда лв. нарастване на разноските за спомагателен трансфер към бюджета на публичното обезпечаване. Плюс още 77 млн. лв. повече за обслужване на спомагателния дълг, който държавното управление счита да вземе, първо, с цел да покрие очертаващия се при този вид бюджетен недостиг от 3.51 милиарда лв. и второ, с цел да финансира нарастването на капитала на ББР със 700 млн. лв. за гарантиране на фирмени заеми и за обезпечаване на безлихвени заеми за жителите, които са останали безработни по време на рецесията. Или общо 4.21 милиарда лв.. За задачата държавното управление ще може да емитира дълг до 10 милиарда лв..

Всички нови цифри в обновения бюджет са действителни, в случай че изключителното състояние у нас и в главните ни търговски сътрудници завърши доникъде на месец май. Но, в случай че то продължи доникъде на лятото, тогава свиването на бюджетните доходи и увеличението на бюджетните разноски ще е двойно по-голямо и дефицитът ще надвиши 7 милиарда лв.. Толкова ще е спомагателната сума на дълга, с който би трябвало да се финансира този недостиг. Затова държавното управление е поискало нарастване на лимита на дълга със 7.8 милиарда лв. - от 2.2 милиарда лв., на до 10 милиарда лв., а не с по-малка сума. Добре е да уточним, че даже държавното управление незабавно да вземе оптималния размер на позволения му дълг, то не може да харчи парите от него единствено в границите на 4.21 милиарда лв., колкото е глобената в обновения бюджет сума - 3.51 милиарда лв. за покриване на недостига и 700 млн. лв. за Българска банка за развиване.

За по-сериозни вреди от рецесията в бюджетните доходи и разноски ръководещите разполагат с по този начин наречените бюджетни буфери - да вземем за пример могат да свият част от финансовите разноските 2.88 милиарда лв. и/или да лимитират разноските за отбранителните потребности на страната - 1.45 милиарда лв.. И към двата инструмента обаче би трябвало да се прибягва в краен случай, тъй като те непосредствено са свързани със стимулиране на бизнеса ни - доколкото корабите за военноморския флот и част от машините за сухопътните войски ще се вършат у нас.

Към фискалния запас от 10 милиарда лв. с използваема част от 5 милиарда лв. освен, че не би трябвало да се прибягва, само че е добре да се употребяват всички разкрили се благоприятни условия за увеличението му, тъй като, както разгласи финансовия министър Владислав Горанов, този запас е единствената гаранция за платежоспособността на страната и за капацитета й да извършва законово вменените й функционалности на заемодател от последна инстанция. Загубим ли фискалния запас - губим всичко.

На целия този декор опозицията от Българска социалистическа партия предлага, с изключение на създадените от държавното управление ограничения, да се даде на хората, изгубили работа и на свободните специалности, безплатна еднократна помощ от една минимална работна заплата плюс дължимите към нея налози и осигуровки или 725 лв.. Според тях бюджетният разход за това ще е 915 млн. лв.. Да забележим какво става, в случай че след хипотетичното влизане в действие на сходна мярка от април, епидемията продължи до края на юни? Нали за всеки месец лицата, получили сякаш еднократно 725 лв., отново ще желаят по една минимална заплата и е несъмнено, че Българска социалистическа партия ще се трансформира в политически водач на техните искания. Април, май и юни по 915 млн. лв. това са общо 2.75 милиарда лв. спомагателни разноски и недостиг над към този момент планувания от 3.5 млд. лв. или общо 6.25 милиарда лв.. А в случай че се окаже, че поради удължение на периодите на карантината базовият недостиг (без разноските от ограниченията на БСП) се удвои? Тези спомагателни 2.75 милиарда лв. могат да стопят всички заложени буфери и страната ни да бъде изправена пред действителна заплаха от ликвидна рецесия Ще рече, че целият предел на дълга до 10 милиарда лв. ще бъде изяден, всички буфери използвани и ще се посегне към фискалния запас. И това единствено по една сякаш антикризисна мярка.

Тук би трябвало да кажем и кои са тези самонаети хора. Да, измежду тях несъмнено има доста такива, които колкото да свързват двата края, само че самонаети са и юристи, и лекари, и музиканти, и актьори с възнаграждения достигащи средномесечно 5000 лв.. На тях ли страната би трябвало да оказва помощ с една минимална работна заплата? Звучи обидно както за даващия, по този начин и за приемащия сходно благодеяние.

Вместо сходни безплатни схеми държавното управление предлага всички изгубили работата си да могат да получат до 1500 лв. безлихвен заем за всеки месец на деяние на изключителното състояние. При това, съгласно последните диспути в Народното събрание, тези заеми ще са пет или 10 годишни с три или пет годишен гратисен интервал по главницата. Лихва изобщо няма да се заплаща.

И в този момент да си представим, че изключителното състояние продължи до края на юни. Загубилият работата си човек взема заеми за три месеца - общо 4500 лв.. След което по тях няма три години никакви отговорности. През този интервал той би трябвало да може да си откри някаква работа, която да му разреши след третата година да има приходи, с които да заплаща по 187.5 лв. на месец, с цел да погаси заема до края на петата година. При десетгодишен заем с петгодишен гратисен интервал изискванията са в пъти по-облекчени. И за тази мярка държавното управление заделя 200 млн. лв., които да обезпечат финансовото й покритие в ББР. Забележете при мярката на държавното управление имаме 200 млн. лв. бюджетен ангажимент, гарантиращ по 1500 лв. на месец на изгубил приходите си човек, против задължението му да ги връща след три или пет години. Задължението за връщане на парите ще подтиква интензивността на хората да си търсят работа, което е добре за пазара на труда.

А при мярката на Българска социалистическа партия имаме 915 млн. лв. бюджетен ангажимент, гарантиращ еднократен безплатен приход от 725 лв. на изгубил работата си човек, при препоръчаната мярка от Българска социалистическа партия. Нека всеки реши кое е по-добре за ползите на хазната, за ползите на обособения човек и за ползите на компаниите в интервал на рецесия.

Що се отнася до бизнеса, до дни банките ще одобряват скица, при която всички постоянни длъжници няма да заплащат лихвите и главниците по заемите си за интервала от 1 март 2020-та до края на годината. При сходна скица за времето на този мораториум, жизнеспособния бизнес би трябвало да може да се реорганизира и да стартира да работи по този начин, че да възвърне активността си и да обслужва отговорностите си. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР