Актуализацията на държавния бюджет влиза за второто и финално четене

...
Актуализацията на държавния бюджет влиза за второто и финално четене
Коментари Харесай

Парламентът казва последната си дума за актуализацията на бюджета -

Актуализацията на държавния бюджет влиза за второто и финално четене в пленарната зала на 47-ото Народно заседание. 

След две следващи изключителни съвещания на парламентарната комисия по бюджет и финанси, траяли повече от 15 часа, депутатите най-накрая одобриха Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. След разногласия, замяна на обвинявания и практическо прекрояване на бюджетната рамка народните представители ще гласоподават и напълно нови оферти.

Остава противоречив въпросът дали ще се усилва акцизът на цигарите и тютюневите произведения, както и дали ще има обезщетения за бизнеса за високите цени на тока. Причината за тази неизясненост в последния миг са разногласията в комисия, заради които депутатите по този начин и не се сплотиха към общо решение.

Сагата към актуализацията

Още преди Министерският съвет да одобри актуализацията на бюджета на постоянното си съвещание преди няколко седмици, трите проектозакона - за бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет - бяха разпределени по комисии и се очакваше те да бъдат признати за към две седмици. Парите за пътища на Министерство на регионалното развитие обаче скараха Има Такъв Народ и " Продължаваме промяната " и министрите на Слави Трифонов напуснаха съвещанието на Министерски съвет. Няколко часа по-късно водачът на " ИТН " разгласи, че те напущат ръководството. Стана ясно още, че партията ще поддържа единствено обществените ограничения в плана за актуализация.

Големият бюджет се трансформира в " жертва " на разкола в обединението. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Преди две седмици актуализацията на бюджета въпреки всичко мина на първо четене в пленарната зала след 5-часов спор, митинг и остраняване на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев. 

Малките бюджети очаквано минаха на първо и второ четене в зала - те бяха признати съвсем без разногласия и в парламентарните комисии. От Има Такъв Народ пък оповестиха, че ще поддържат единствено обществената част на бюджета и фактически гласоподаваха " за ". Против бяха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ". По-късно Има Такъв Народ оповестиха, че ще желаят да се приеме  

Управляващите се надяваха актуализацията да бъде призната до 27 юни, с цел да могат от 1 юли да влязат в действие антикризисните ограничения. Заради отстраняването на Никола Минчев и последвалия сполучлив избор на съмнение обаче бюджетът остана на назад във времето. Очаква се тази седмица актуализацията дефинитивно да стане факт - предишния петък бюджетната комисия одобри дребните бюджети - на ДОО и НЗОК, а през вчерашния ден те минаха и в зала. Големият бюджет пък бе признат от отрасловата комисия през вчерашния ден късно вечерта. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР