Актуализацията на бюджета влиза за окончателно гласуване в зала още

...
Актуализацията на бюджета влиза за окончателно гласуване в зала още
Коментари Харесай

Правителството ще може да набере до 9 млрд. лв. от дълговите пазари

Актуализацията на бюджета влиза за дефинитивно гласоподаване в зала още в понделеник.

© Анелия Николова Правителството ще може да употребява контракта с четири интернационалните банки, подписан около банкрута на КТБ през 2015 година, с цел да пласира еврооблигации на стойност до 9.5 милиарда лева (или 4.856 милиарда евро). Това гласоподаваха депутатите в бюджетна комисия при второ четене на измененията в държавния бюджет за 2020 година Става въпрос за световната GMTN стратегия, която беше утвърдена от Народното събрание през 2015 година и от която тогава бяха издадени няколко излъчвания еврооблигации на обща стойност 5.144 милиарда евро. Лимитът на програмата е 8 милиарда евро, по тази причина в този момент той беше повишен с още 2 милиарда евро. Така при удобни условия на интернационалните пазари финансовият министър ще може да пласира по-голяма по размер емисия до постигане на лимита от общо пласиран дълг през 2020 година от 10 милиарда лева От началото на годината страната е набрала 800 млн. лева от вътрешния пазар, следва още един аукцион на ДЦК на 6 април.

Сегашната актуализация на бюджета е поради рецесията с COVID-19 като държавното управление залага недостиг от 3.5 милиарда лева в края на годината (при уравновесено салдо при приемането на закона през есента), 2.44 милиарда лева по-малко доходи и спад на Брутният вътрешен продукт от 3%. В понделник текстовете влизат в пленарна зала като все още с изключение на от партиите в ръководещата комисия, те получават и поддръжката на Движение за права и свободи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Критиките на депутатите от опозицията обаче са свързани с икономическите ограничения на ръководещите като и Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия излязоха със свои оферти, които не бяха подкрепени от болшинството в бюджетна комисия.

Без финансиране от МВФ към този момент

Първоначално ГЕРБ бяха предложили и текст, който дава опция Българска народна банка да може да дава заеми на страната за сметка на покупки на специфични права на тираж (СПТ) от Международния валутен фонд. Всяка страна разполага с избрана квота, която на доктрина може да осребри, различен е въпросът дали тази стратегия е работеща сега и дали някой би купил СПТ. Текстът беше отдръпнат след рекомендация от финансовия министър Владислав Горанов. " Мисля, че тази тематика през днешния ден не следва да се разисква и сходно нормативно решение не ни е належащо ", сподели той. От думите му се разбра още, че към този момент е потърсена помощ от Европейската капиталова банка и от Банката за развиване на Съвета на Европа и е зает запас, обвързван с финансиране на европейските фондове.

Още при разискванията на първо четене в зала Горанов съобщи, че нарастването на лимита на дълга от 2.2. на 10 милиарда лева е нужно, с цел да се обезпечи задоволително огромен фискален буфер и че нито един лев няма да бъде изхарчен като спомагателен разход от бюджета. " Моята роля е да подсигурявам, че колкото и продължителна е тази рецесия, страната ще продължи да действа. Не можеш да взимаш решения, като нямаш пари. Колеги, дайте ми опция от името на държавното управление да разполагам с вашето позволение да изпълня страната с пари, в случай че пазарът ми разреши, след което вие ще вземете решение по какъв начин да се изхарчат ", обърна се Горанов към депутатите в петък при дебата към текстовете за дълга.

Основните рецензии са на икономическите ограничения

Основните рецензии на опозицията обаче сега са по-скоро върху икономическите ограничения на държавното управление и в частност - мярката 60/40. Индикации, че тя ще се окаже неефективна в този си вид към този момент даде и бизнеса. Йордан Цонев от Движение за права и свободи предложи върху 60-те % от заплатата, които се дават от страната на компаниите като дотация за опазване на претовареност да не се дължат осигуровки. Това в действителност е и гледище на няколко бизнес организации.

От Българска социалистическа партия пък оферират от бюджета да се заделят в допълнение 420 млн. за общините, които да компенсират изгубените лични доходи, и още 914 млн. по бюджета на Фонд " Безработица " за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се. Идеята на левицата е страната да им обезпечи за интервала на изключителното състояние по една минимална работна заплата.
Предложенията не откриха поддръжка в бюджетна комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР